Blog

Evoluția tratamentului cancerului tiroidian

oncologie

În articolul următor, Conf. Dr. Mădălina Mușat, medic in cadrul Enayati Medical City, ne vorbește despre evoluția în timp a tratamentului cancerului tiroidian.

Cum evoluat diagnosticul și tratamentul cancerului de tiroidă de-a lungul carierei dumneavoastra? Unde suntem acum cu diagnosticul și tratamentul? 

Conf. Dr. Musat – Diagnosticul cancerului tiroidian a evoluat odată cu răspândirea pe scară largă a ecografiei tiroidiene și altor metode imagistice precum tomografia computerizată și rezonanță magnetică nucleară care pot detecta uneori incidental noduli tiroidieni mici care în trecut nu ar fi fost detectați.   Dacă acum 20 ani diagnosticul de cancer tiroidian se punea mai ales în stadii foarte avansate, la ora actuală există metode de diagnostic care permit diagnosticul citologic (după puncția biopsie cu ac fin) și diagnosticul molecular al cancerului tiroidian, pe baza unor modificări genetice descrise în acest tip de cancer.  De asemeni există marker serici precum calcitonină, tireoglobulină și antigenul carcinoembrionar care pot fi utilizați pentru depistarea cancerului de tiroidă la indivizii susceptibili. Examenul histopatologic și cel imunohistochimic confirmă diagnosticul și orientează terapia.

Scintigrafia tiroidiană a întregului corp după excizia tiroidei poate evidenția focare secundare (metastaze) ale cancerului tiroidian papilar și forlicular în alte organe.

Ca urmare a bogăției metodelor diagnostic, cancerul tiroidian este acum detectat la vârste mai tinere decât alte tipuri de cancer. Femeile sunt de 3 ori mai susceptibile să dezvolte cancer tiroidian decât bărbații. 

Doar în anul 2021 Societatea Americană de Cancer a estimat că în Statele Unite au fost depistate circa 44280 noi cazuri de cancer tiroidian. Simultan, s-au iregistrat doar 2200 de morți datorate acestei maladii. 

Este o boală ce poate fi tratată?

Conf Dr. Musat – În privința tratamentului cancerului tiroidian și aici s-a progresat foarte mult. Chirurgia este tratamentul de primă linie, urmată de terapia cu radioiod în cazurile selectate, de radioterapie sau terapii medicamentoase țintite molecular (precum inhibitorii de tirozin kinaza în cancerul medular sau inhibitorii de Braf), existând la ora actuală în lume oportunitatea fară precedent a unor markeri moleculari de diagnostic și orientare a terapiei în cancerul tiroidian. Terapiile țintite molecular au tendința să devină în viitorul apropiat tipul ideal de tratament al acestor malignități. 

 

Cați dintre acești pacienți se pot recupera integral în România? 

Conf Dr. Musat – Cu aceste terapii, disponibile și în România, majoritatea pacienților cu cancer tiroidian se vindecă sau au o lungă perioadă de supraviețuire liberă de boală.

Problema românească este mai degrabă una de accesibilitate la specialiști, întrucât există puține centre specializate în cancerul tiroidian pe teritoriul țării, iar listele de așteptare în aceste centre sunt pe măsură.