Blog

Enayati Medical City – Next Level. 25 de ani de cand am fondat Reteaua Regina Maria

dr Wargha Enayati – fondator Enayati Medical City

Anul acesta se implinesc 25 de ani de cand am fondat reteaua privata Regina Maria si am inceput misiunea de a ajuta sistemul de sanatate romanesc.


Drumul nu a fost mereu usor, impreuna cu echipa mea am trecut peste obstacole si ne-am bucurat de realizari.


Imi amintesc si acum anii ’90, cand am pornit de la un cabinet de cardiologie la Unirii si iata-ne in faza in care suntem acum – ne pregatim sa deschidem un oras medical. Prin Enayati Medical City, cu smerenie, duc mai departe misiunea primita.


De ce ati ales sa construit Enayati Medical City?


Dr. Wargha Enayati: Enayati Medical City este in acest moment cea mai mare investitie medicală din România ultimilor 30 de ani. Pornit de la viziunea fondatorului Retelei Private, Regina Maria, aduna toata experienta si expertiza sa si le duce mai departe construind Enayati Medical City. Un complex medical construit de un medic. Este un complex integrat, un proiect care îmbină un spital integrat de oncologie și recuperare (primul din Romania) cu un spital de geriatrie si centru rezidențial și de îngrijire pentru seniori, orasul medical este completat de un ambulatoriu cu 60 de cabinete. Cheia succesului este punerea la un loc a unei elite medicale care să ofere cele mai bune soluții integrate pentru problemele oncologice și pentru îngrijirea vârstnicilor.


Viziunea dr Enayati a plecat de la nevoie, ca o continuare fireasca a misiunii sale de a imbunatati sistemul medical romanesc, a crea piata acolo unde nu exista, asa cum a facut-o si prin deschiderea primei retele private de sanatate, introducerea abonamentelor medicale si a multor altor inovatii care au adus azi piata la un nivel de dezvoltare semnificativ chiar si comparativ cu tarile europene.
Pornind de la nevoia acută de a oferi soluții pentru îngrijirea vârstnicilor, în condițiile în care România, ca de altfel lumea întreagă, se îndreaptă vertiginos către îmbătrânirea accentuată a populației (conform Eurostat, unul din trei români va avea vârsta peste 65 ani în 2040) și de la inexistența pe piață a unor facilități integrate. Am gândit acest centru medical ca pe un oraș în care seniorii să poate avea acces permanent la serviciile medicale și sociale de care au nevoie, fie că sunt independenți sau asistați medical, că au nevoie de recuperare sau paliație, că au nevoie doar de socializare sau un mediu în care să trăiască demn. In 2018 proiectului s-a alaturat Dan Doroftei, care se intorcea in Romania după 12 ani de experiență în SUA in proiecte similare, in sanatate si ingrijire seniori. El a preluat dezvoltarea proiectului și va conduce alături de dr Wargha Enayati partea de seniori: rezidențial și spital de geriatrie.
Ce ne puteti spune despre piata varsniticilor?
Dr. Wargha Enayati: Piata varstnicilor din Romania este una extrem de fragmentata si aproape inexistenta. Daca ar fi sa facem o paralela, In US gradul de acoperire a pietei pentru ingrijire varstnici, calculat ca raport intre numarul disponibil de paturi si numarul persoanelor varstnice este de 9.1% national. In Berlin, de exemplu acest grad de penetrare este 3.2%, iar in Bucuresti 0.2%, chiar mai scazut la nivel national.
În ceea ce privește Enayati Medical City, proiectul a fost gandit sa inglobeze speranta, mod de viata si siguranta pentru seniori. Astfel ca pe langa centrul rezidential si spitalul de geriatrie, s-a creat un spațiu ambulatoriu generos de geriatrie cu multiple specialități, centru de fizioterapie cu piscină de recuperare și terapie ocupațională. Vârstnicii se mută din casa lor în mare parte pentru un stil de viață de comoditate, socializare și siguranță atât pentru ei, cât și pentru familiile lor. Siguranță care aici este asigurată de un spital cu cinci săli de operații, secție ATI, imagistică, laborator, precum și medici specialiști de gardă.
Care este obiectivul EMC?
Dr. Wargha Enayati: Provocarea majora este legata de mentalitate, atat din partea varstnicilor, cat si a familiilor apartinatoare. Studiile sociologice pe care le-am efectuat au relevat faptul ca percepțiile legate de centrele medicale de îngrijire a vârstnicilor sunt încă puternic influențate de conceptul de ”azil”, considerat în cultura românească drept spațiu de abandon al vârstnicilor. Percepțiile încep să se se modifice treptat, însă targeturile au nevoie de exemple de bune practici care să funcționeze ca modele. Aparținătorii sunt cei mai reticenți la ideea de integrare a vârstnicilor într-un centru de îngrijire, deoarece decizia este încărcată negativ din punct de vedere social și vine de obicei cu un grad ridicat de vinovăție. Vârstnicii sunt mai deschiși la ideea unui astfel de centru, deși au propriile rețineri, legate în special de abandonul locuinței proprii.
Apartinatorii, fie ca recunosc sau nu, fie ca sunt in tara sau nu, fie ca vor sau nu, fie ca isi permit sau nu, trec prin adevarata criza a varstei de mijloc. Prinsi intre cariera, asigurarea confortului financiar propriu, crescutul generatiilor tinere, mai intervine si ingrijirea varstnicilor, care devine din ce in ce mai solicitanta. De aceea aceste servicii devin importante ca si serviciu social, ca si politica publica.
Acest proiect, ca multe altele izolate pe teritoriul tarii se vor exemple de buna practica ca se poate face si cum se poate face, se vor un exemplu chiar si pentru stat.
Când va fi lansat proiectul?
Dr. Wargha Enayati: Proiectul este in faza avansata de constructie, cladirea va fi finalizata in octombrie anul acesta, iar dupa operationalizare si avizare, va fi deschid la inceputul anului 2021.

La cât s-a ridicat investiția?


Dr. Wargha Enayati: Investitia totala in Enayati Medical City este de 60 milioane de euro, investitie privata in totalitate.


Are de capacitate mica pe zona de seniori, 130 de paturi de la seniori independenti (apartamente cu 2 camere in regim single sau familial) pana la ingrijiri paliative. Avantajul major este ca ingrijirile se ofera segmentat pe fiecare etaj existand un tip de serviciu, ceea ce permite un focus marit pe nevoile si ingrijirea seniorilor. De exemplu, pentru recuperare pe termen scurt avem 20 de paturi, pentru recuperare pe termen lung – 20 de paturi, boli neurodegenerative (Alzheimer) sunt 20 de paturi, ingrijiri paliative – 20 de paturi etc. Desi nivelul de pret pare ridicat (intre 2500 si 4000 euro) suntem increzatori ca vom incepe cu un grad mare de ocupare bazandu-ne mai ales pe analiza sociologica facuta dar si pe cererile deja existente.

Tinand cont ca EMC se afla in mediul urban, ca e un proiect inovator la nivel european iar in cadrul campusului seniorii au la dispozitie servicii medicale extinse (ambulator de specialitate integrat, fizioterepie, ATI etc) putem spune ca acest centru de ingrijire integrata a seniorilor reprezinta un alt model, premium, pentru seniori. Chiar si serviciile conexe (sociale, activitati recreative, welness) sunt concepute la nivel premium.


Ofera Enayati Medical City și servicii specifice unui club de seniori? Activități de tip centru de zi – de stimulare psiho-cognitivă (jocuri etc.)?
Dr. Wargha Enayati: Da, desigur, in cadrul Enayati Senior este conceput un centru de zi in care varstnicii pot alege sa isi petreaca ziua intr-un mediu supravegheat, cu servicii medicale (dupa caz), usoare (monitorizare, asistenta medicatie, deita specifica, kinetoterapie, terapie ocupationala) precum si activitati recreative (arta, muzica, sport). De asemenea, pentru seniorii rezidenti care pot si isi doresc sa ramana activi incercam sa implementam un sistem de abgajare on-premise (in cafenea, magazine etc).
Ce categorii de beneficiari vârstnici sunt vizate (cu ce tip de afecțiuni , Alzheimer?


Dr. Wargha Enayati: Rezidentii Enayati Senior pot fi persoane in varsta, peste 65 de ani de la cei inca activi pana la cei care au nevoie de ingrijiri palliative, acoperind tot spectrul de nevoi de la ingrijiri personale la ingrijiri medicale complexe.


In sanatate, la fel ca in viata, e nevoie de viziune pe termen lung. Iar atunci cand viziunea se imbina cu vointa de a schimba, cu dedicarea, respectul si grija pentru oameni, se construiesc lucruri durabile. Dupa un sfert de secol de experienta si inovatie in sistemul medical romanesc, viziunea merge mai departe si devine Enayati Medical City – pregatit timp de 25 de ani. Obiectivul meu este sa redau demnitatea varstnicului pentru urmatoarele decenii

Programează-te telefonic sau completează formularul de contact