Blog

Depresia la vârsta a treia nu trebuie ignorată

Stresul, epuizarea fizică și psihică, dar și problemele sociale, economice sunt factori care pot afecta sănătatea mentală, iar depresia este de departe cea mai frecventă problemă de acest fel cu care se confruntă oamenii. Peste 350 de milioane de persoane din lumea întreagă suferă de depresie, potrivit Organizației Mondiale a Sănătății. „Depresia este o tulburare a sănătății mentale care afectează modul în care o persoană se simte, gândește și gestionează activitățile de zi cu zi. Este o afecțiune complexă și poate varia în severitate, afectând calitatea vieții individului”, atrage atenția Elena Șerban, psihoterapeut la Enayati Hospital.

Tulburările psihice afectează jumătate din populația de pe glob. Specialiștii în sănătate mentală spun că peste 50% din oameni au nevoie la un moment dat în viață de ajutorul unui psihiatru sau al unui psihoterapeut. Depresia poate fi cauzată de dezechilibre chimice în creier, factori genetici, stres, evenimente traumatice sau probleme de sănătate fizică și poate apărea în orice etapă a vieții. Este de mai multe feluri, astfel că diagnosticul depinde de gravitatea și specificul simptomelor prezentate de o persoană.

„În general, depresia este caracterizată de o serie de simptome persistente care interferează cu funcționarea normală a unei persoane. Simptomele comune ale depresiei pot include: stare de spirit persistentă tristă sau apatică, pierderea interesului sau plăcerii în activități obișnuite, modificări ale greutății și apetitului, tulburări de somn ca insomnia sau hipersomnia, oboseală și scăderea energiei, sentimente de inutilitate sau vinovăție exagerată, dificultăți de concentrare și în luarea deciziilor, gânduri de moarte ori suicid”, a afirmat Elena Șerban, psihoterapeut.

Luna ianuarie deține „cea mai tristă zi din an”- Blue Monday, care a fost identificată în 2005 de un profesor universitar pe baza unei formule matematice. Profesorul Cliff Arnall de la Cardiff University a constatat că a treia zi de luni din an întrunește toate condițiile pentru a fi numită „cea mai tristă zi din an”. Chiar dacă formula după care a fost calculată Blue Mondy este calificată drept „absurdă”, un sâmbure de adevăr există, dacă plecăm de la studiile care certifică „winter blues” și care arată că în sezonul rece avem un moral mai scăzut decât vara, pentru că zilele mai scurte și lipsa luminii solare determină un dezechilibru biochimic la nivelul creierului.

De altfel, printre cele mai întâlnite tipuri de depresie în practica cotidiană a specialiștilor în sănătate mentală se află și depresia sezonieră, pe lângă alte tipuri precum: tulburarea distimică (depresia distimică), depresia majoră sau depresia clinică, tulburarea depresivă majoră recurentă, depresia postpartum, depresia bipolară (tulburarea bipolară de Tip II), depresia situațională sau reactivă, depresia atipică.

„Depresia sezonieră apare în anumite perioade ale anului, de obicei în sezonul rece, când expunerea la lumină solară este redusă. Simptomele pot include tristețe, letargie, modificări ale somnului și ale apetitului”, explică Elena Șerban, psihoterapeut la Enayati Hospital.

În afara tipurilor clasice de depresie, mai sunt câteva forme de depresie întâlnite fie la persoanele în vârstă, cum este depresia geriatrică, fie la persoane cu diverse probleme de sănătate cum ar fi pacienții neurologici sau cei aflați în îngrijire paliativă.

Ideea că bătrânețea vine la pachet cu depresia nu este adevărată. Vârstnicii pot fi veseli, joviali și optimiști. Și totuși, există multe persoane de vârsta a treia care se confruntă cu o tristețe apăsătoare și permanentă.

„Depresia geriatrică sau depresia la vârstnici se referă la prezența unor simptome depresive în rândul populației geriatrice. Această formă de depresie poate fi diferită de depresia la adulții mai tineri din punct de vedere al prezentării simptomelor și al factorilor declanșatori. Depresia geriatrică poate afecta semnificativ calitatea vieții și funcționarea zilnică a persoanelor vârstnice. Simptomele depresiei geriatrice pot include: tristețe persistentă sau sentimente de disperare, pierderea plăcerii și a interesului, schimbări în greutate și apetit, tulburări de somn, oboseală și scăderea nivelului de energie, sentimente de inutilitate sau vinovăție exagerată, dificultăți de concentrare și în luarea deciziilor, gânduri de moarte sau suicid”, precizează Elena Șerban, psihoterapeut la Enayati Hospital.

Depresia apărută la vârsta a treia este de multe ori mascată de o altă patologie psihiatrică, astfel că poate trece neobservată. Din acest motiv e important ca aceste persoane să fie văzute de un specialist în sănătate mentală. Seniorii din centrul rezidențial Enayati Home, parte integrantă din Enayati Medical City, beneficiază de serviciile psihoterapeuților și a medicilor psihiatri pentru evaluarea stării de sănătate mentală și pentru terapii personalizate.

„Am văzut la seniorii de la Enayati Home că-i supără faptul că nu mai au aceeași putere fizică și psihică și că nu mai reușesc să își îndeplinească în continuare rolurile de bunic, părinte, partener. Pacienții geriatrici care vin la noi au, de cele mai multe ori, diagnostice multiple, printre care și depresie. În momentul în care reușim să facem o echilibrare psihică, unele din simptome pot să dispară. Este important pentru seniori să înțeleagă și să li se explice cu multă răbdare că împreună putem să facem ca bătrânețea să fie o parte frumoasă a vieții!”, conchide Elena Șerban, psihoterapeut la Enayati Hospital.

Depresia geriatrică nu trebuie ignorată, nu este o tristețe ca oricare alta, ce vine și pleacă, atrag atenția specialiștii în sănătate mentală de la Enayati Medical City, primul oraș medical din România, care au la îndemână soluții și terapii specifice depresiilor.