La nivel global, a câștigat recunoaștere datorită eficienţei remarcabile. Fără tratament medicamentos și procedee invazive, reușește să rezolve unele dintre cele mai complexe cazuri medicale. În același timp, tehnicile de chiropractică nu prezintă un pericol pentru sănătate, concentrându-se pe sursa problemei medicale și nu doar pe ameliorarea temporară a simptomelor.
Originea termenului „chiropractică” provine din greaca antică, având la bază cuvintele kheír („mână”) și prâxis („activitate, acțiune”). Împreună cele două cuvinte dau sensul de „tehnică efectuată manual”. Chiropractica este o procedură în care specialiștii (chiropracticienii) își folosesc mâinile pentru a aplica o forță controlată, bruscă, asupra articulației coloanei vertebrale, influențând sistemul nervos central (cordul spinal) şi periferic (nervii spinali). Scopul acestei proceduri, cunoscută și ca manipularea coloanei vertebrale, este acela de a îmbunătăți mobilitatea pacientului.
Coloana vertebrală este o componentă necesară a aparatului locomotor, având rol de stabilitate și mișcare. Această structură este pilonul principal ce transmite impulsuri nervoase şi controlează toate mişcările corpului. Un chiropractician își folosește mâinile pentru a alinia coloana vertebrală, urmărește să restabilească funcția articulațiilor, să elimine durerea, să prevină leziunile ulterioare și să remedieze deficiențele și blocajele apărute la nivelul sistemului osos, nervos și muscular. Terapia chiropractică poate fi utilizată singură sau alături de tratamente complementare.
Procedură chiropractică
Înainte de procedură, chiropracticianul va elabora un test fizic pentru a observa în special coloana vertebrală și reacțiile sale, completat de o analiză cu raze X. Ulterior, se va evalua și istoricul medical al pacientului. Pacientul, la începerea chiropracticii, se va întinde pe o masă specială, de cele mai multe ori cu fața în jos, într-o poziție explicată de specialist. Chiropracticianul își folosește mâinile pentru a aplica o forță controlată, bruscă, unei articulații, împingând-o dincolo de spațiul obișnuit de mișcare.
Rezultatele tratamentului chiropractic
Chiropractica poate să oprească durerile de spate, de gât, să contribuie la postură și în ansamblu la starea psihologică de bine a pacientului. Pentru o parte dintre pacienți, simpla tratare cu ajutorul ședințelor de chiropractică este posibil să nu aducă rezultate notabile, fiind necesară combinarea ei cu altă formă de tratare complementară. Dacă pacientul nu observă ameliorări în privința simptomelor sau o îmbunătățire a stării de sănătate, atunci îi este sugerat să înlocuiască procesul cu altă formă de tratare. Există cazuri în care pacienții pot experimenta efecte secundare în urma ședințelor. Acestea se rezumă la dureri de cap, oboseală sau durere în părțile corpului care au fost tratate.
Riscurile chiropracticii
Neutilizată corespunzător, într-o manieră agresivă, cu o execuție eronată a mișcării și o eventuală identificare nepotrivită a zonei corporale, chiropractica devine o practică dăunătoare. Pacienții trebuie să apeleze exclusive la ajutorul specialiștilor pentru aplicarea tehnicilor corecte de chiropractică. Printre complicațiile grave asociate cu aplicarea greșită a chiropracticii se numără: hernia de disc sau agravarea unei hernii de disc existente, durerea la nivelul inferior al coloanei vertebrale sau determinarea unui tip de accident vascular cerebral după manipularea gâtului.
Dacă pacientul prezintă următoarele afecțiuni sau predispoziții, este recomandat ca acesta să evite tratamentul chiropractic:
- O anomalie osoasă în partea superioară a gâtului;
- Risc crescut de accident vascular cerebral;
- Cancer la coloana vertebrală;
- Amorțeală, furnicături sau pierderea forței la un braț sau un picior;
- Osteoporoză severă;
- Compresia măduvei spinării;
- Artrită inflamatorie.
Sursa:
Medici chiropracticieni de la Concierge Medical:
Adam Langweiler
Soheil Keynejad
Lou Jacobs