Blog

Adolescenții și educația sexuală

Articol de Dr. Diana Velea, medic specialist Geriatrie-Gerontologie, cu competențe în Sexologie


Neglijarea sănătății sexuale şi reproductive a adolescenților poate duce la numeroase probleme de sănătate. Adolescenții au o serie de întrebări la care doresc răspuns. Dacă au un mediu familial care nu le oferă siguranță, dacă unii membri ai familiei au un comportament respingător sau rigid în ceea ce privește educația sexuală, tinerii rămân fără răspunsuri şi la un moment dat le poate fi amenințată sănătatea sexuală şi reproductivă, şi chiar viaţa. Dacă părinții sau profesorii nu dau explicațiile necesare în ceea ce privește igiena sexuală şi comportamentul sexual corect, tinerii nu au de unde să învețe care sunt riscurile sexului neprotejat, riscând sarcini nedorite sau boli cu transmitere sexuală. 

Când vorbim despre sănătatea sexuală trebuie să avem o abordare pozitivă şi mai ales respectuoasă a sexualității, din care să lipsească violența, discriminarea şi constrângerea. 

A fost efectuat un studiu* la care au participat 385 de adolescenți care aveau vârstele cuprinse între 14 şi 19 ani. Dintre aceștia, 120 de adolescenți au fost implicați în relații sexuale fie prin forţă sau voluntar. În acest studiu, 19,5% dintre adolescenți au fost expuși la boli cu transmitere sexuală (HIV) şi la comportamente sexuale cu risc ridicat care au inclus vătămare fizică, sau consum de alcool şi droguri.

În SUA, în fiecare an, apar peste 20 de milioane de noi infecții cu transmitere sexuală şi se estimează că peste jumătate din aceste infecții apar la tineri cu vârste între 15 şi 24 de ani.  Sarcinile nedorite la adolescente pot pune chiar viața în pericol a tinerelor mame, deoarece la aceste vârste apar mai des complicații cum ar fi endometrita puerperală, eclampsia, infecțiile sistemice. Pentru a scăpa de sarcinile nedorite, tinerele aleg să avorteze, dar foarte multe avortează în condiții nesigure. Se estimează anual, că din cele 5,6 milioane de avorturi pe care le fac adolescentele cu vârste între 15-19 ani, 3,9 milioane de avorturi sunt efectuate în condiții nesigure.

Se pare că fetele sunt mai vulnerabile în faţa bolilor cu transmitere sexuală decât băieţii, pentru că nu pot accesa serviciile de sănătate, multe se confruntă cu violenţa partenerului, cu respingerea familiei cu lipsuri financiare, unele adolescente nici măcar nu au control asupra deciziilor proprii sexuale şi reproductive. De foarte multe ori părinţii sunt împotriva educaţiei sexuale amănunţite, de multe ori mamele se rezuma strict doar la explicaţii în ceea ce priveşte menstruaţia.

Vârsta când se începe viaţa sexuală este foarte importantă. Studiile au arătat că predispoziţia către consumul de alcool şi tulburările depresive sunt mai frecvente la adolescenţii cu un debut sexual precoce decât adolescenţii care au un debut sexual târziu. 

În anul 2021 Yin Xu, departamentul de psihologie al Institutului de Psihiatrie, Psihologie și Neuroștiință din Londra, Marea Britanie, împreună cu colaboratorii acestuia, au realizat un studiu despre modelele de comportament sexual al adolescenților într-o cohortă britanică de naștere: o analiză de clasă latentă, prin care au arătat că la adolescenţi există o mare diversitate de modele de activitate sexuală. Majoritatea adolescenţilor au un comportament sexual progresiv, de la simple săruturi apoi mângâieri pe haine, apoi mângâieri pe sub haine, ajungând în final la actul sexual. 

Într-un studiu din Olanda, cercetătorii au constatat că doar un sfert dintre adolescenţi au ajuns să aibă relaţii intime fără o progresie treptată a relaţiei, restul preferând să treacă treptat de la sărut, îmbrăţişări şi în cele din urmă la relaţie intimă.

Folosirea materialului sexual explicit de pe internet şi utilizarea reţelelor sociale, de către adolescenţi, complică şi mai mult educaţia sexuală la această vârstă.  Adolescenţii, negăsind răspunsurile căutate la părinţi, profesori, încep propriile căutări în mediul online. Utilizarea site-urile de rețele sociale, cu toate că nu implică o activitate socială în mod explicit sexuală, se pot dovedi periculoase, deoarece pot expune tinerii la mesaje cu tentă sexuală sau tinerii pot contribui chiar la distribuirea unui conţinut legat de sex. Adolescenţii petrec mult timp cu prietenii lor, sunt destul de uşor de influențat, părerea grupului contează pentru ei. Datorita teribilismului specific vârstei, pot intra în situații nedorite, de comportament sexual riscant care le poate pune sănătatea în pericol. Băieţii şi fetele în adolescenţă sunt socializaţi cu scenarii sexuale diferite, astfel se creează un dublu standard sexual în care societatea acceptă activitatea sexuală pentru băieţi, dar la fete, activitatea sexuală este dezaprobată. S-a observat de asemenea de către cercetători că băieții sunt mai predispuşi să folosească material sexual explicit de pe internet decât fetele, care preferă utilizarea rețelelor de socializare.

O gravă problemă cu care se confruntă adolescenții din întreaga lume este hărţuirea sexuală. Din păcate, mulţi dintre adolescenţi se pot confrunta cu un comportament de hăţuire sexuală şi sunt fie victime sau autori ai hărţuirilor sexuale, fie victime care devin la rândul lor hărţuitori. Putem defini hărţuirea sexuală ca o atenţie sexuală nedorită.  Pe lângă contactul fizic, cum ar fi atingerea, sărutul sau îmbrăţişarea, hărţuirea sexuală poate include şi contact non-fizic cum ar fi remarci sexuale, priviri, gesturi, mesaje, afişare de imagini sau răspândirea de zvonuri legate de sexualitate.

 
Cercetătorii au găsit diferenţe în ceea ce priveşte nivelul de educaţie al adolescenţilor şi grupurile etnice. Adolescenţii cu un nivel de educaţie mai scăzut sunt mai vulnerabili în ceea ce priveşte hărţuirea sexuală. Adolescenţii de rasă cauziană sunt mai vulnerabili în hărţuirea sexuală non fizică în timp ce hărţuirea sexuală fizică este mai des întâlnită la alte grupuri etnice. Pe lângă faptul că adolescenţii care au fost victimele hărţuirii sexuale se simt în nesiguranţă la şcoală, pot avea tulburări de comportament, idei suicidare.    

Adolescentele care au fost victimele hărţuirii sexuale pot avea o scădere a stimei de sine, pot să înceapă sa consume alcool excesiv, pot începe să fumeze mult, să aibă probleme cu greutatea corporală, fie slăbesc foarte mult, fie se alimentează peste nevoile fireşti ale organismului şi pot avea de asemenea tulburări pe plan emoţional şi mental. Adolescenţii care au fost victimele hărţuirii sexuale prezintă risc crescut de a consuma droguri şi să aibă comportament antisocial.


Un studiu american a arătat că adolescenţii de sex masculin cu vârsta cuprinsă între 12 şi 13 ani au un risc mai mare de a fi victimele hărţuirii sexuale decât cei cu vârste între 17 şi 18 ani. Fetele au raportat mai mult incidente de hărţuire sexuală la vârste mai mari decât băieţii.

Adolescenţii trebuie informaţi corect despre riscurile pe care le implică hărtuirea sexuală şi trebuie să ştie unde să apeleze dacă au fost victimele hărţuirii sexuale, trebuie să ştie de asemenea că pot primi ajutor şi sprijin atunci când au nevoie. 

Tinerii la vârsta adolescenţei sunt mai predispuşi să aibă comportamente riscante. Din păcate, mulţi tineri nu sunt încă capabili să-şi stăpânească impulsurile şi să înţeleagă corect consecinţele comportamentului lor. Consumul de droguri, de alcool, experienţele şcolare dezamăgitoare, stresul şcolar, hărţuirea sexuală, cyberbullingul, dezamăgirile în dragoste, se afla printre cauzele care pot provoca un comportament suicidar.

Prinşi în vârtejul atâtor provocări, adolescenții descoperă şi latura frumoasă și captivantă a vieții: prima iubire. Uneori prima iubire poate veni cu dezamăgiri și durere, însă aceste experiențe contribuie la dezvoltarea emoțională și la înțelegerea profundă a relațiilor umane.

Experimentarea iubirii romantice în timpul adolescenţei pregăteşte viitoarele relaţii în viaţa de adult. Puţini adolescenţi sunt norocoşi, iar prima iubire se transforma şi într-o căsătorie fericită. Este important comportamentul părinţilor, prietenilor în faţa adolescentului care se afla la prima iubire. De asemenea, o educaţie bună îl poate ajuta pe adolescent să abordeze cu responsabilitate relaţia lui de iubire, bucurându-se că poate împărtăşi sentimentele lui frumoase cu fiinţa iubită. Se spune că prima iubire nu se uită niciodată, de aceea este un episod foarte delicat din viaţa unui adolescent. Când lucrurile decurg bine toata lumea este fericită. Dar dacă relaţia se încheie, cum reacţionează un adolescent!?

La pubertate, mulţi tineri se îndepărtează de părinţi, îşi fac prieteni printre colegi. Nu de puţine ori, părerile colegilor, prietenilor, au mai multă credibilitate decât sfaturile părinţilor sau rudelor apropiate. Cu atât mai delicat este subiectul primei iubiri la adolescenţi. În funcţie de educaţia primită, un adolescent poate înţelege cum să se comporte decent într-o relaţie de iubire şi dacă relaţia se sfârşeşte, ştie cum să reacţioneze astfel încât să poate fi capabil să diminueze traumele despărţirii. Uneori traumele unei iubiri neîmplinite pot lăsa urme adânci în sufletul adolescentului. Aceste traume pot influenţa uneori întreaga viaţă. Este bine ca părinţii, profesorii, rudele, prietenii, să sesizeze când tânărul are nevoie de ajutor şi să-l îndrume spre a fi consiliat adecvat. 


Adolescenţa este o perioadă deosebit de frumoasă, plină de oportunităţi, dar şi de provocări. Printre provocările adolescenţei se numără: presiunea grupului, stresul şcolar, schimbările hormonale, cyberbullingul, relaţiile nesănătoase, pericolul consumului de alcool şi droguri, deciziile impulsive, depresiile, tulburările de alimentaţie.

Trecând peste multele provocări ale vârstei, o educaţie bună poate ajuta adolescentul să aibă o viaţă minunată plină de bucurie şi sănătate. 


Frumuseţea adolescenţei stă în descoperirea de sine, este perioada în care se realizează prietenii puternice şi durabile, când totul este nou şi fascinant, primul sărut, prima iubire, prima petrecere, primul job. În adolescenţă se dezvoltă abilităţile şi cunoştinţele prin educaţie şi activităţi extracurriculare. Adolescentul trebuie îndrumat să participe la sporturi, cluburi şi multe alte activităţi care îl ajută să-şi descopere talentele. 

În adolescență, totul contează: educația, relațiile, prima iubire, sănătatea, punându-se astfel bazele  unei vieţi frumoase şi pline de realizări materiale şi spirituale.

Sfaturi pentru adolescenţi, oferite de specialistul în sexologie, Dr. Diana Velea:

  • Comunică deschis cu părinţii tăi, iar dacă nu găseşti înţelegere, caută persoane calificate profesional să te ajute, profesori, consilieri
  • Alege cu grija cercul de prieteni
  • Respectă-te pe tine şi pe cei din jurul tău
  • Cere ajutor dacă ai o problemă fie că este de natură materială, emoţională sau mentală
  • Informează-te despre sănătatea sexuală, consimțământ şi relaţii sănătoase
  • Studiază, pune baze solide viitoarei cariere profesionale.

Sfaturi pentru părinţii de adolescenţi:

  • Comunicați deschis și onest
  • Stabiliți reguli clare, dar flexibile
  • Respectați intimitatea adolescenților
  • Fiți un model pozitiv ca părinte
  • Fiţi atenţi la semnele de stres sau depresie 
  • Încurajați implicarea în activități extracurriculare a adolescentului
  • Discutați despre responsabilitatea online
  • Fiți prezenți în viața lor
  • Fiți răbdători și înțelegători. 

Surse:

  1. De Lijster Gaby P. A., Felten Hanneke, Kok Gerjo şi Kocken Paul L.  Effects of an Interactive School-Based Program for Preventing Adolescent Sexual Harassment: A Cluster-Randomized  J Youth Adolesc. 2016; 45: 874–886. doi: 10.1007/s10964-016-0471-9
  2. Doornwaard Susan M., Bogt Tom F. M. ter, Reitz Ellen si  Van den Eijnden Regina JJ  M., Bogt Tom F. M. ter, Reitz Ellen si  Van den Eijnden Regina JJ. Sex-Related Online Behaviors, Perceived Peer Norms and Adolescents’ Experience with Sexual Behavior: Testing an Integrative Model. PLoS One. 2015; 10(6): e0127787.doi: 10.1371/journal.pone.0127787.
  3. Janighorban Mojgan, Boroumandfar Zahra, Pourkazemi Razieh şi Mostafavi Firoozeh. Barriers to vulnerable adolescent girls’ access to sexual and reproductive health. BMC Public Health. 2022; 22: 2212. doi: 10.1186/s12889-022-14687-4
  4. Looijmans Milou, Van Bergen Diana, Gilissen Renske, Popma Arne, Balt Elias, Creemers Daan, Van Domburgh Lieke, Mulder Wico,  Rasing Sanne şi Mérelle Saskia.Additional Value of Peer Informants in Psychological Autopsy Studies of Youth Suicides. Qual Health Res. 2021 Sep; 31(11): 2056–2068. doi: 10.1177/10497323211022316
  5. Xu Yin, Norton Sam, si Rahman. Adolescent Sexual Behavior Patterns in a British Birth Cohort: A Latent Class Analysis. Arch Sex Behav. 2021; 50(1): 161–180. doi: 10.1007/s10508-019-01578-w

Ai nevoie de un #SuperMedic? Vino în Enayati Medical City!

Sună acum la 021 9362 sau completează formularul de contact.

Disclaimer: Acest articol este oferit exclusiv în scop educativ și nu este destinat să substituie sfaturile medicale profesionale. Pentru o evaluare și recomandări personalizate, este important să consultați un medic.

Medici care te pot ajuta

diana velea

Sexologie

Dr. Diana Velea

Programează-te telefonic sau completează formularul de contact