Mâncărimi, roșeață, contagiozitate. Sunt cele trei caracteristici care definesc zona zoster, o afecțiune similară cu varicela, fiind provocată de același virus varicelo-zosterian. Boala afectează în special persoanele cu vârsta peste 50 de ani. Cu un grad ridicat de contagiozitate, pacientul cu zona zoster trebuie să se izoleze pentru a nu infecta și alte persoane apropiate. Află care sunt cauzele, simptomele și metodele de tratament folosite în cazul zonei zoster.
Ce este Zona Zoster
Zona zoster este o boală infecțioasă provocată de virusul varicelo-zosterian. Afecțiunea mai poartă numele și de herpes zoster, întrucât virusul declanșator face parte din clasa virusurilor herpetice. Virusul varicelo-zosterian se localizează la nivelul rădăcinilor nervilor, iar factori precum stresul sau bolile neoplazice îl pot reactiva, ceea ce îi provoacă pacientului o erupție cutanată.
Totodată, virusul varicelo-zosterian este responsabil și pentru declanșarea uneia dintre cele mai cunoscute boli ale copilăriei – varicela. Transmisia de la o persoană la alta se face într-un ritm alert prin contact direct cu lichidul vezicular de la nivelul erupțiilor.
Despre zona zoster se spune că este o afecțiune care se manifestă, de regulă, la pacienții cu vârsta de peste 50 de ani. Declanșarea bolii poate apărea din cauza mai multor factori precum imunitate scăzută, tratament oncologic sau infecția cu virusul HIV.
Cauzele apariției Zonei Zoster
Zona zoster este cauzată de reactivarea virusului varicelo-zosterian, cel care determină și varicela. Doar adulții care au avut varicelă pot fi diagnosticați cu această boală. Dacă pacientul nu a avut varicelă în copilărie, atunci nu se va confrunta cu zona zoster. Boala mai poate fi declanșată și pe fond emoțional, cum ar fi stresul accentuat într-o perioadă lungă de timp.
Virusul varicelo-zosterian rămâne în corp pentru totdeauna după dispariția varicelei. Acesta se află localizat în sistemul nervos, unde timp de mulți ani va rămâne inactiv. Însă, la un moment dat se poate activa și ajunge într-o zonă a corpului unde transmite semnale nervoase senzitive. Pacientul va simți arsuri sau furnicături în acea zonă, iar odată ce virusul pătrunde în piele se declanșează erupția cutanată.
Părțile corpului unde se poate manifesta zona zoster: partea laterală a abdomenului sau a toracelui, într-una dintre părțile laterale ale zonei lombare, pe unul dintre brațe, la nivelul feței, ochilor sau al gâtului, îndeosebi pe un traiect nervos (de aici pacientul simțind durerea, nevralgia).
Factori de risc ai herpesului zoster
Principalul factor de risc al herpesului zoster este reprezentat de istoricul de varicelă al pacientului. Există și situații în care virusul varicelo-zosterian rămâne inactiv și nu va declanșa zona zoster.
În plus față de istoricul medical de varicelă sunt considerați și alți factori de risc:
– Vârsta: apariția zonei zoster crește odată cu înaintarea în vârstă. De obicei, boala se manifestă în rândul persoanelor care au peste 50 de ani;
– Stresul excesiv: coroborat cu istoricul medical de varicelă, stresul poate cauza apariția zonei zoster la un moment dat în viață;
– Unele tratamente medicamentoase: dacă o persoană a fost diagnosticată cu cancer și a urmat tratamente cu citostatice, riscul apariției zonei zoster crește deoarece sistemul imunitar este slăbit;
– Imunosupresia: poate fi cauzată de anumite afecțiuni, cum ar fi cancerul sau virusul HIV, ceea ce face ca herpesul zoster să se dezvolte.
Semne și simptome în Zona Zoster
Primele simptome ale zonei zoster sunt senzația de arsură și mâncărimea într-o anumită parte a pielii. Așadar, zona zoster poate fi localizată la nivelul feței, ochilor, picioarelor sau în zona abdomenului. În acest stadiu al bolii pacientul va avea pielea extrem de sensibilă, cu disconfort inclusiv la frecarea de anumite haine sau materiale.
După aproximativ cinci zile pielea va căpăta o culoare roșie în zona cu mâncărimi. După două-trei zile apar veziculelor cu lichid grupate. Acestea iau forma unei linii continue în zona nervului infectat. Veziculele se multiplică gradual pe o perioadă cuprinsă între două și șapte zile, în care veziculele au diferite stadii de evoluție.
Veziculele apărute ca urmare a zonei zoster sunt dureroase la atingere și provoacă senzație de mâncărime. Într-un final ele vor forma cruste și se vor vindeca fără să formeze cicatrici în decurs de două până la trei săptămâni.
Alte simptome pe care le poate avea pacientul sunt febra, astenia și durerile musculare de intensitate ușoară.
Complicațiile în zona zoster
La fel ca în cazul altor afecțiuni zona zoster va produce anumite complicații. Una dintre acestea este nevralgia post herpetică care apare din cauza durerii accentuate a zonei zoster. Durerea poate persista timp de câteva luni după ce s-a vindecat boala și nu are impact asupra calității vieții. În schimb, pacienții în vârstă pot resimți durerile mai intens și vor dezvolta o sensibilitate a pielii când este prea cald sau prea frig.
O altă complicație a zonei zoster este herpes zoster oftalmicus care se manifestă atunci când erupția cutanată a apărut la nivelul ochilor. Vederea poate fi afectată temporar sau permanent, afecțiunea fiind una foarte dureroasă.
Zona zoster mai poate provoca și suprainfectarea bacteriană a pielii, în cazul în care veziculele provocate de boală nu sunt îngrijite corespunzător. De asemenea, mai există și situații (foarte rare) în care zona zoster provoacă pneumonie sau encefalită la pacienții cu o imunitate extrem de scăzută.
Diagnostic Zona Zoster
Zona zoster poate fi diagnosticată în faza „eruptivă”, odată cu apariția veziculelor pe suprafața pielii. Un examen clinic la un medic specialist poate confirma pe loc boala. Există și situații în care rezultatul poate fi unul neconcludent, așa că medicul va utiliza alte metode suplimentare de diagnostic:
– testarea anticorpilor specifici virusului varicelo-zosterian, în urma unei probe de sânge;
– testarea polymerase chain reaction (sau, pe scurt, PCR) a lichidului secretat din vezicule. Prin această metodă se poate verifica ADN-ul virusului varicelo-zosterian, iar astfel se confirmă diagnosticul de zona zoster.
Tratament Zona Zoster
Tratamentul pentru zona zoster este indicat pentru a grăbi vindecarea bolii, pentru ameliorarea simptomelor și prevenirea complicațiilor. Cel mai indicat este ca tratamentul să fie început după două sau trei zile de la debutul erupțiilor cutanate.
Tratament medicamentos
Medicul poate prescrie mai multe medicamente antivirale pentru a grăbi vindecarea prin administrare pe cale orală sau sub formă de creme și unguente. De asemenea, mai pot fi folosite și antiinflamatoarele pentru zona zoster, întrucât reduc durerea la nivel local și grăbesc procesul de vindecare al veziculelor.
În unele situații, tratamentul cu rol antiinflamator nu oferă rezultatele dorite și nu calmează durerea, astfel că medicul poate recomanda anticonvulsivante (antiepileptice) sau antidepresive. Unii pacienți au nevoie de antibiotice în cazul infectării cu zona zoster pentru a preveni suprainfectarea leziunilor cu bacterii.
Tratament naturist
Zona zoster poate fi vindecată doar prin administrarea unui tratament medicamentos, dar remediile naturiste pot fi și ele folosite ca soluții complementare. Spre exemplu, produsele pe bază de propolis pot fi folosite pentru a întări sistemul imunitar. Totodată, se poate aplica ceai de salvie peste erupțiile cutanate astfel încât să grăbească procesul de vindecare.
Contagiozitate și transmitere zona zoster
Zona zoster este o boală contagioasă, la fel ca varicela. Aceasta se transmite prin contact direct cu lichidul veziculelor aflate pe suprafața pielii. Persoanele cele mai predispuse la această boală sunt cele care nu au avut în trecut varicelă sau care nu au fost imunizate împotriva zonei zoster. Odată expuși, pacienții vor dezvolta atât varicelă, cât și zona zoster.
Persoana infectată cu zona zoster va fi contagioasă timp de trei-patru săptămâni, adică din timpul apariției leziunilor cutanate până la vindecarea lor. Foarte important este ca bolnavul să fie izolat pe parcursul evoluției bolii. În această perioadă persoanele vulnerabile precum vârstnicii, femeile însărcinate sau cei care au o imunitate scăzută trebuie să evite contactul cu pacientul diagnosticat cu zona zoster.
Prevenirea herpesului zoster
Herpesul zoster poate fi prevenit prin administrarea vaccinului împotriva varicelei, fiind, de altfel, și cea mai eficientă metodă. Vaccinul previne dezvoltarea varicelei propriu zise, dar și a zonei zoster.
Totodată, zona zoster mai poate fi evitată prin izolarea pacienților infectați cu această boală, cel puțin în primele trei-patru săptămâni.
În ceea ce privește zona zoster în timpul sarcinii, femeile însărcinate ar trebui să se imunizeze împotriva virusului varicelo-zosterian, întrucât atât varicela, cât și zona zoster pot avea repercusiuni severe asupra sănătății mamei sau a fătului.
FAQ:
Q: Se poate face baie când ai zona zoster?
A: Da, însă în locul unui duș fierbinte se recomandă o temperatură și o presiune mai scăzute. În plus, ștergerea pielii după spălare poate fi realizată prin tamponare cu un prosop uscat, nu prin frecare.
Q: Zona zoster afectează fătul în sarcină?
A: Fătul în sarcină poate fi afectat de zona zoster. El poate dezvolta sindromul varicelei fetale (înainte de săptămâna 28), virusul poate rămâne în corp (săptămânile 28-36) și se poate activa în primii ani de viață, fie copilul se poate naște cu varicelă dacă mama a fost infectată după săptămâna 36 de sarcină.
Surse:
mayoclinic.org, webmd.com, my.clevelandclinic.org, emedicine.medscape.com