Blog

Varicela sau vărsatul de vânt – Cauze, simptome, tratament

Varicela, o afecțiune apărută des în rândul copiilor, este la fel de contagioasă și la adulți. Boala este provocată de un virus care produce erupții cutanate pe corpși pe mucoase, iar în cazurile avansate pot apărea complicații ce pun în pericol viața pacientului.

Cuprins:

Varicela sau vărsatul de vânt – Cauze, simptome, tratament

Ce este varicela?

Cum se transmite varicela?

Factorii de risc ai varicelei

Complicațiile varicelei

Diagnosticul varicelei

Simptome vărsat de vânt

Tratamentul varicelei

Varicela la copii vs varicela la adulți

Varicela în sarcină

Măsuri de prevenire

Vaccinul împotriva varicelei

FAQ

Ce este varicela?

Varicela este o afecțiune contagioasă care se dezvoltă în anii copilăriei, fiind cauzată de virusul varicelo-zosterian, responsabil și de dezvoltarea herpes zoster la adulți.

Varicela, denumită și “vărsat de vânt” în termeni populari, apare ca o erupție cutanată sub formă de vezicule, inițial manifestându-se pe față, piept și spate, ca mai apoi să se răspândească pe întreg corpul. Veziculele apărute în urma varicelei sunt însoțite și de mâncărime. Acestea pot provoca mâncărimi intense și pot lăsa cicatrici temporare sau permanente pe piele.

Cum se transmite varicela?

Transmiterea varicelei se face într-un ritm extrem de alert. Boala se propagă cu rapiditate de la pacienții infectați cu vărsat de vânt la cei care nu au avut această afecțiune, dar și la pacienții nevaccinați împotriva afecțiunii. Virusul se transmite de la o „gazdă” la alta prin contact direct (îmbrățișare, spre exemplu) sau pe cale aerogenă (strănut sau tuse). 

Contagiozitatea varicelei este ridicată în primele două zile de la apariția simptomelor și se menține la un grad ridicat și în următoarele cinci zile, când toate veziculele iau forma unor „cruste”. 

Răspândirea varicelei se produce cu ușurință de la o persoană la alta, în special în cazul copiilor care se află în colectivități, cum ar fi școlile și grădinițele. Virusul se poate transmite prin contact direct cu lichidul din veziculele unui pacient infectat sau prin inhalarea picăturilor de salivă sau nazale eliminate în aer de persoana bolnavă. De asemenea, o persoană poate contracta varicela dacă intră în contact cu obiecte contaminate de virus, cum ar fi lenjeria de pat, prosoapele sau obiectele de uz personal ale persoanei infectate.

Inclusiv persoanele care s-au vaccinat împotriva varicelei pot propaga boala, însă în cazul lor veziculele se dezvoltă timp de 24 de ore, după care virusul rămâne incubat și nu se mai poate transmite la o altă „gazdă”. 

Perioada medie de incubație a varicelei este de 14-16 zile, ceea ce înseamnă că pot trece până la două săptămâni de la momentul contactului cu o persoană infectată până ce pacientul dezvoltă simptomele specifice.

Varicela la adulți are loc în mai multe etape: după ce virusul a pătruns în organism prin inhalarea picăturilor contaminate, se va replica la nivelul ganglionilor limfatici ai tractului respirator superior în primele 2-4 zile, cu o viremie primară în primele 4-6 zile; a doua etapă de replicare virală se întâmplă în organele interne (ficat, splină) cu o nouă viremie la 14-16 zile de la infectare, care determină și apariția simptomelor la nivelul pielii (erupția caracteristică, cu vezicule). 

Factorii de risc ai varicelei

Varicela este o boală extrem de contagioasă, astfel că riscul de transmitere este ridicat, în special în cazul persoanelor care nu au fost imunizate împotriva acestui virus. 

Copiii cu vârsta cuprinsă între doi și zece ani reprezintă o grupă de risc în cazul varicelei fiindcă sistemul lor imunitar este fragil. În general, însă, micuții dezvoltă varicela în formă ușoară. Cazurile severe se manifestă la adulți, atunci când apar febra, oboseala și durerile de cap intense.

Totodată, femeile gravide sunt și ele extrem de expuse la varicelă. De aceea este recomandat să evite contactul cu pacienții infectați cu vărsat de vânt. Mama dezvoltă un risc ridicat de complicații, cum ar fi pneumonia. Și nou-născutul poate avea de suferit dacă mama va contacta afecțiunea în timpul sarcinii. 

Nou-născutul poate dezvolta sindromul congenital varicos, un grup rar de anomalii congenitale care îi vor provoca cicatrici la nivelul pielii, greutate scăzută la naștere și posibile malformații la nivelul membrelor sau ochilor. 

Unii factori pot crește riscul de a contracta varicela, precum lipsa imunității dobândite prin vaccinare sau o infecție anterioară, vârsta (copiii sunt mai susceptibili), boli cronice care afectează sistemul imunitar, precum diabetul sau HIV, și tratamentele medicamentoase care suprimă sistemul imunitar, cum ar fi corticosteroizii sau chimioterapia.

Varicela se poate răspândi mai ușor în medii închise, unde persoanele sunt în contact strâns unele cu altele, precum școlile, grădinițele, centrele de îngrijire a copiilor sau instituțiile medicale. În aceste situații, este importantă aplicarea măsurilor de prevenire și igienă, pentru a limita transmiterea virusului.

Complicațiile varicelei

Persoanele care prezintă un risc crescut de complicații sunt [1]:

 • sugarii;

 • adolescenții;

 • femeile însărcinate;

 • adulții diagnosticați cu HIV/SIDA; 

 • persoanele care au suferit un transplant;

 • persoanele diagnosticate cu cancer și care urmează chimioterapie.

Varicela este, de cele mai multe ori, o boală care se tratează ușor, însă poate dezvolta și complicații în anumite situații:  

 • deshidratare: apare când conținutul de lichide din organism este redus;

 • pneumonie: se manifestă prin inflamarea săculeților de aer de la nivelul unuia sau ambilor plămâni, fie prin inflamarea interstițiului pulmonar;

 • encefalita – inflamații la nivelul creierului;

 • sindromul șocului toxic – suprainfectarea veziculelor cu streptococ sau stafilococ și poate provoca decesul;

 • sindromul Reye – se manifestă din cauza administrării aspirinei pe perioada varicelei, apărând la copiii cu vârste cuprinse între 6 și 12 ani;

 • infecții bacteriene la nivelul pielii, țesuturilor moi, oaselor sau al vaselor de sânge.

Diagnosticul varicelei

Diagnosticarea se poate face doar de către un medic specialist. Se începe cu clasica anamneză, o discuție preliminară în care pacientul va prezenta istoricul medical și va povesti cum a debutat boala. 

Urmează examenul fizic al erupțiilor cutanate, iar medicul poate solicita și prelevarea de lichid pentru a confirma prezența virusului varicelo-zosterian în organism. 

După stabilirea diagnosticului, medicul va recomanda schema potrivită de tratament.

Simptome vărsat de vânt

Perioada de incubație a varicelei este de aproximativ 14-16 zile. În prima etapă a manifestării bolii pot apărea următoarele simptome de varicelă la copii și adulți [2]:

 • febră;
 • dureri de cap;
 • oboseală și stare generală de rău.

Urmează partea cea mai dureroasă a varicelei, când pe corp apare erupția cutanată ce poate dura între șapte și zece zile. Pe corp apar următoarele simptome varicelă:

 • pete roșii sau umflături care iau forma unor vezicule cu lichid și provoacă mâncărime;
 • veziculele se înmulțesc, apoi se sparg și lichidul se scurge (atunci are loc și manifestarea principală a varicelei);
 • veziculele se usucă, devin cruste și se vindecă în decursul mai multor zile.

Erupțiile cutanate reprezintă cel mai caracteristic simptom al varicelei. Acestea încep de obicei pe piept, spate și față, și se pot extinde pe tot corpul, inclusiv pe scalp, în interiorul gurii și în zona genitală. Erupțiile cutanate apar în valuri, trecând prin diferite stadii: de la pete mici, roșii, la vezicule umplute cu lichid, care devin cruste și apoi se vindecă. 

Mâncărimile sunt un alt simptom comun al varicelei. Acestea pot fi severe și pot duce la complicații, cum ar fi infecțiile pielii, dacă copilul se scarpină în mod excesiv. Pentru a reduce disconfortul, se pot utiliza, la recomandarea unui medic, creme și medicamente antipruritice.

Febra și durerile de cap sunt alte simptome comune ale varicelei, care apar înainte sau odată cu erupțiile cutanate. Febra poate fi ușoară sau moderată și poate fi tratată cu medicamente antipiretice, la recomandarea unui medic. Durerile de cap pot fi, de asemenea, tratate cu medicamente analgezice, în funcție de recomandările medicului. 

Varicela are o manifestare mai ușoară în rândul copiilor, însă sunt și cazuri mai grave în care erupțiile cutanate se extind și la nivelul ochilor sau în zonele membranelor mucoase din zona uretrei, anusului și a vaginului.

Tratamentul varicelei

Tratamentul varicelei începe prin izolarea persoanei infectate după ce a fost stabilit diagnosticul. De obicei nu este nevoie de un tratament medicamentos în cazul adulților care nu prezintă alte probleme de sănătate, decât simptomatic (spre exemplu, pot fi administrate antipiretice pentru ameliorarea febrei și a durerilor de cap). 

Există și situații în care alte probleme de sănătate pot conduce la apariția complicațiilor, fiind necesar un tratament varicelă antiviral țintit care să scurteze durata infecției. 

Tratamentul varicelei la copii nu presupune medicamente, ci doar aplicarea unor loțiuni calmante mentolate sau a unor comprese reci pe vezicule pentru calmarea mâncărimilor.

Odihna și hidratarea au rol în recuperarea rapidă a pacienților cu varicelă. Este important să se consume multe lichide și să se evite efortul fizic. Pacienții ar trebui să se odihnească atunci când simt nevoia și să evite stresul.

Varicela la copii vs varicela la adulți

În primă fază, vărsatul de vânt la copii debutează cu febră (38 – 39,4 grade Celsius), oboseală, dureri de cap și inflamație a gâtului, secreții nazale apoase, strănut, tuse, ușoare tulburări gastro-intestinale. Urmează apariția erupției cutanate. La început, sub formă de pete roșii sau umflături care în decurs de câteva ore se transformă în vezicule pline cu lichid. În a treia zi a varicelei, lichidul din vezicule se transformă în cruste care se desprind spontan în 7-10 zile.

Simptomele vărsatului de vânt la adulți sunt asemănătoare cu cele care apar la copii, dar pot fi mult mai severe. În prima fază apar simptome asemănătoare unei infecții virale, cum ar fi indispoziție, oboseală, pierderea poftei de mâncare, dureri musculare, dureri de cap, tuse, febră și durere în gât. Urmează apariția erupțiilor cutanate pe torace, față și spate, dar se pot răspândi și pe alte zone ale corpului. 

A treia fază este cea de remisie. În cazul adulților, erupțiile cutanate nu mai apar începând cu a șaptea zi, iar după 10-14 zile numărul veziculelor formate vor scădea. În momentul în care se formează crusta, boala nu mai este contagioasă.

Varicela în sarcină

Dacă pacienta gravidă este infectată cu varicelă la începutul sarcinii, atunci nou-născutul poate suferi anomalii ale membrelor și poate avea o greutate mai mică. De asemenea, dacă mama a luat varicelă cu o săptămână înainte să nască, riscul ca bebelușul să dezvolte o infecție gravă crește. 

O discuție cu medicul specialist poate fi benefică în timpul sarcinii, iar vaccinul împotriva varicelei poate fi soluția pentru a evita eventualele afecțiuni de care poate suferi bebelușul după naștere. 

Măsuri de prevenire

Prevenirea infectării rănilor și răspândirii virusului este importantă în gestionarea varicelei. Pacienții ar trebui să evite zgârierea erupțiilor cutanate, deoarece aceasta poate duce la infectarea rănilor și la formarea de cicatrici. 

Trebuie să se evite contactul cu persoanele neinfectate, în special cele cu sistem imunitar slăbit, gravide sau care nu au avut varicelă în trecut. Menținerea unei igiene riguroase, cum ar fi spălarea mâinilor și curățarea rănilor, poate preveni infecțiile secundare și răspândirea virusului.

Vaccinul împotriva varicelei este cel mai eficient mod de a preveni apariția bolii. Potrivit Centrului European pentru Controlul și Prevenția Bolilor, vaccinul împotriva varicelei are o eficacitate de aproximativ 90% în prevenirea varicelei [3].

În plus față de vaccinare, măsurile de igienă personală și un stil de viață sănătos au o importanță majoră în prevenirea varicelei. Spălarea frecventă a mâinilor cu apă și săpun, utilizarea dezinfectanților și evitarea atingerii feței sunt modalități eficiente de a reduce riscul de a contracta virusul varicelo-zosterian. 

De asemenea, trebuie să evităm contactul direct și împărțirea obiectelor personale cu persoanele care suferă de varicelă sau cu cele care au fost recent expuse la virus, în special în cazul copiilor nevaccinați sau al persoanelor cu sistem imunitar slăbit.

Vaccinul împotriva varicelei

Cel mai sigur mod pentru a evita infectarea cu varicelă este vaccinul. Centrul European pentru Controlul și Prevenția Bolilor recomandă în cazul copiilor să fie efectuate două doze de vaccin varicelă.

Așadar, vaccinul împotriva varicelei poate fi administrat copiilor cu vârsta mai mică de 13 ani astfel: prima doză la 12-15 luni de la naștere și a doua la 4-6 ani. De menționat că a doua doză de vaccin poate fi administrată și la o vârstă mai mică de patru ani, însă condiția este să fi trecut trei luni de la prima doză.

Vaccinul împotriva varicelei se recomandă și persoanelor care au peste 13 ani și nu au avut această boală în copilărie. Cele două doze se pot face la o distanță de cel puțin 28 de zile.

De asemenea, vaccinul împotriva varicelei poate fi primit și de pacienții diagnosticați cu HIV, cancer sau celor care fac tratamente cu steroizi, exclusiv la recomandarea medicului.

Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc vizita la medic și evaluarea completă efectuată de acesta. Automedicația nu este recomandată. Este important să se ia aceste medicamente în funcție de nevoile individuale și conform instrucțiunilor medicului. Pentru detalii, nu ezita să accesezi rubrica noastră de contact.

FAQ

Q: Cât timp e contagioasă varicela?

A: Varicela este contagioasă până când veziculele apărute pe corp au format cruste, timp de cinci, până la șapte zile.

Q: Cât durează varicela la copii?

A: Varicela la copii durează între 14 și 21 de zile, în funcție de organismul fiecăruia.

Q: Poți face baie când ai varicelă?

A: Se poate face baie în timp ce ai varicelă, dar nu este indicată folosirea bureților, pentru a evita ruperea veziculelor. 

Surse de referință:

Mayo Clinic. “Chickenpox – Symptoms and Causes.” Mayo Clinic, 8 May 2021, www.mayoclinic.org/diseases-conditions/chickenpox/symptoms-causes/syc-20351282. Accessed 6 July 2023;

“Chickenpox Symptoms: Warning Signs beyond the Rash.” WebMD, www.webmd.com/children/understanding-chickenpox-symptoms. Accessed 6 July 2023;

“Chickenpox (Varicella) Vaccination.” CDC, 2019, www.cdc.gov/vaccines/vpd/varicella/index.html. Accessed 6 July 2023.

Sursă foto: shutterstock.com