Blog

Totul despre insomnia la vârstnici – cauze și tratament

Somnul este o stare fiziologică indispensabilă vieții, în timpul căreia tot organismul se reface  și își restabilește energia. Somnul este implicat în reglarea sistemului nervos și imunitar, în reglarea emoțiilor și a rezistenței la stres, precum și în reglarea metabolismului și a greutății corporale.

Odată cu înaintarea în vârstă, majoritatea persoanelor se confruntă cu o tulburare de somn, numită insomnie. Calitatea și numărul orelor de somn scad mult pe măsură ce îmbătrânim. Cu fiecare decadă de viață, o persoană pierde, în medie, aproximativ 27 de minute de somn, iar conform ultimelor date statistice, 10 – 30% dintre persoanele adulte suferă de insomnie cronică.

Ce este insomnia și cum se manifestă?

Insomnia este o tulburare foarte des întâlnită a somnului, care se caracterizează printr-o dificultate persistentă de a adormi și de a rămâne adormit, în lipsa unui factor perturbator. Persoanele care suferă de insomnie sunt somnolente pe parcursul zilei și prezintă o serie de dificultăți și deficite in executarea activităților zilnice care derivă direct din lipsa de somn: iritabilitate, lipsa atenției și a puterii de concentrare, oboseală excesivă, astenie etc. Insomnia se poate manifesta prin incapacitatea persoanei de a adormi, fiind afectată etapa de inducție a somnului sau se poate manifesta prin imposibilitatea de a menține starea de adormire.

Insomnia este o tulburare de somn care poate afecta oamenii de toate vârstele, dar care este mai des întâlnită persoanele cu vârsta peste 60 ani. Manifestările insomniei la vârstnici pot include:

  1. Dificultate în a adormi sau în a rămâne adormit: vârstnicii adorm greu, se trezesc de mai multe ori pe parcursul nopții, au probleme în a menține starea de somn profund și adorm la loc cu dificultate.
  2. Somn de calitate redusă: chiar dacă vârstnicii reușesc să adoarmă, somnul lor poate fi fragmentat, iar calitatea acestuia poate fi scăzută, ceea ce poate duce la oboseală și somnolență în timpul zilei.
  3. Probleme de ritm circadian: alternanța somn – veghe este un ciclu de 24 de ore  controlat de sistemul neuroendocrin, iar la vârstnici, acest ritm poate fi perturbat, ceea ce poate duce la apariția insomniei.
  4. Somn agitat: vârstnicii pot avea un somn agitat, cu mișcări involuntare, sforăit și oprirea respirației pentru câteva secunde (apnee de somn), ceea ce poate duce la treziri frecvente.
  5. Reducerea orelor de somn: vârstnicii dorm mai puțin decât adulții tineri și au nevoie de mai multă odihnă în timpul zilei pentru a compensa deficitul de somn.

Care sunt cauzele insomniei?

Cauzele principale ale apariției insomniei la persoanele în vârstă sunt reprezentate de:

  1. Modificări hormonale de reglare a ritmului somn – veghe: scăderea secreției de melatonină, denumită și hormonul somnului, care ajută la reglarea ciclului somn – veghe.
  2. Afecțiuni medicale cronice: durerea cronică, boala cardiovasculară, diabetul, sindromul de apnee în somn sunt doar câteva dintre problemele de sănătate care contribuie la apariția insomniei.
  3. Boli neurologice: boala Parkinson, boala Alzheimer, sindromul picioarelor neliniștite, scleroza multiplă, neuropatia diabetică, epilepsia sunt doar câteva dintre afecțiunile neurologice care pot cauza insomnie cronică.
  4. Durerea cronică: simptomatologia dureroasă de cauze diverse este unul dintre principalii factori implicați în apariția insomniei la vârstnic.
  5. Stresul excesiv și anxietatea: lipsa stabilității financiare, necesitatea de a îngriji un partener de viață bolnav sau un copil bolnav duc la apariția insomniei.

Ce boli ascunde insomnia?

Insomnia la vârstnici este asociată cu numeroase alte boli cu caracter cronic, așa cum tulburarea depresivă, tulburarea anxioasă, patologii de tip boală de memorie – boala Alzheimer, demențele vasculare și mixte care pot afecta ritmul somn-veghe, sindromul de apnee în somn, sindromul oboselii cronice etc.

Cum se tratează insomnia?

Primul pas în tratamentul insomniei cronice la vârstnici este corectarea stilului de viață și a tabieturilor formate: mâncatul copios seara târziu, băutul de lichide în cantitate mare în partea a doua a zilei sau administrarea de medicamente haotic, fără sfatul medicului geriatru.

S-a dovedit științific faptul că cele mai bune practici sunt schimbarea modului de viață și utilizarea unor terapii moderne adaptate profilului clinic și biologic al seniorului. Identificarea nivelului de vitamina D din organism și substituirea adecvată a acesteia, refacerea florei intestinale cu ajutorul prebioticelor și probioticelor administrate timp de 6 luni, reglarea tranzitului intestinal, administrarea de vitamine din complexul B (B1, B2, B6, B12) sunt doar câteva dintre tratamentele moderne ale insomniei cronice la vârstnic. Aceste tratamente refac imunitatea organismului și reglează procesele biologice implicate în alternanța somn-veghe.

Tratamentul adecvat al durerii cronice duce la refacerea substratului fizic și psihic afectat de mecanismele de transmitere ale durerii, ameliorând insomnia. Deși tratamentele antialgice de tip medicamentos sau fizioterapeutic scad în primul rând durerea și cresc starea de bine a pacientului, ele au un efect secundar extrem de important în tratamentul  insomniei la adulții vârstnici.

Igiena somnului implică crearea unui mediu și a unei rutine care să inducă somnul (dormitor întunecat, cu o temperatură mai mică de 23 grade Celsius), utilizarea patului doar pentru dormit, nu și pentru alte activități, cinatul în cantități mici, efectuarea de sport și exerciții fizice în prima parte a zilei, băutul de cafea doar dimineața.

Alte tratamente non-farmacologice recomandate de medic pentru insomnie sunt: alcătuirea unui jurnal de somn, mersul regulat la psiholog, cu practicarea terapiei comportamentale sau a meditației și reducerea expunerii la lumină puternică seara (inclusiv lumina albastră de la televizor).

Atunci când practicile de igienă ale somnului și tratamentele de reechilibrare biologică nu au dat rezultate, medicul geriatru poate prescrie un tratament farmacologic pentru insomnie. Remediile insomniei pentru inducerea somnului trebuie alese cu grijă, deoarece pot provoca o multitudine de efecte secundare pacientului vârstnic. Cele mai utilizate medicamente sunt substituienții hormonali ai melatoninei precum ramelteon, un stimulent al receptorilor pentru melatonină, și, de linia a doua, benzodiazepinele, cu durată scurtă de acțiune pentru a nu induce dependență și efecte secundare. Cel mai de temut efect advers este căderea fără pierdere de conștiență, cu risc de fractură majoră pentru seniori.

Insomnia cronică a vârstnicului se tratează cu ajutorul medicului geriatru. La Enayati Hospital, Secția de Geriatrie-Gerontologie și Medicină internă se oferă îngrijirea afecțiunilor cronice și managementul personalizat, preventiv al insomniei vârstnicului. Seniorul este tratat prin abordare multifactorială, în funcție de antecedentele patologice  și de  factorii de mediu în scopul menținerii independenței funcționale și cognitive. Starea de bine a adultului vârstnic primează întotdeauna.

Evaluarea clinică a pacienților vârstnici include evaluarea medicală, psihologică, cognitivă, nutrițională, funcțională și socială. Evaluarea geriatrică standardizată realizată cu ajutorul unei echipe multidisciplinare din Enayati Hospital permite obiectivarea problemelor seniorilor, evidențierea resurselor și a capacităților de autoîngrijire ale acestora, precum și aprecierea nevoilor de asistenţă medicală şi socială.

Sursă poză: https://www.helpguide.org/