Blog

Tot ce trebuie să știi despre lupus: cauze, simptome, tratament

Lupusul este o boală autoimună cronică și complexă, care poate afecta aproape orice parte a corpului. Această afecțiune poate avea o serie de efecte asupra stării de sănătate a individului, în funcție de localizarea inflamației. Descoperă în continuare care sunt cauzele acestei afecțiuni, ce simptome sunt asociate cu aceasta și în ce constă tratamentul!

Cauzele apariției lupusului

Lupusul este o boală autoimună a cărei apariție este influențată de o multitudine de factori. Există patru tipuri principale de lupus: lupus eritematos sistemic (LES, forma cea mai comună), lupus discoid, lupus indus de medicamente și lupus neonatal. Printre cauzele și factorii de risc ai lupusului se află [1]-[2]-[3]+[4]:

  • genetica individuală. Unele variații genetice pot crește susceptibilitatea unei persoane de a dezvolta lupus;
  • expunerea la anumiți factori de mediu. Aceștia pot include expunerea la soare, stresul emoțional intens, infecțiile, precum și expunerea la unele medicamente sau substanțe chimice;
  • în particular, expunerea ultravioletelor poate duce la apariția unor noi leziuni sau agravarea celor existente la pacienții cu lupus; 
  • factorii hormonali. Boala este frecventă la femei decât la bărbați, ceea ce sugerează că hormonii pot fi un factor de risc. Deși legătura exactă dintre hormoni și lupus nu este înțeleasă pe deplin, cercetări recente sugerează că estrogenul poate juca un rol în dezvoltarea sau exacerbarea simptomelor lupusului.

Important de reținut: deși lupusul poate avea un impact sever asupra celor care suferă de această boală, nu este contagios [2]. Lupusul nu poate fi transmis de la o persoană la alta prin contact fizic direct sau indirect. Cu toate acestea, lupusul este o boală cu multe fațete, iar factorii anterior menționați sunt doar câteva dintre elementele care pot contribui la dezvoltarea acesteia, motiv pentru care este deosebit de important un consult de specialitate, care poate fi efectuat și în policlinica București.

Simptome ale lupusului

Lupusul este o boală autoimună cu o gamă largă de simptome, fapt care o face adesea dificil de diagnosticat

  • simptomele pot varia de la oboseală și febră, la dureri articulare, erupții cutanate și probleme renale [1]-[2]-[3]-[4]. Nu toți pacienții pot avea toate simptomele, iar acestea pot varia în intensitate;
  • simptomele lupusului pot varia foarte mult de la o persoană la alta. Unele persoane cu lupus au simptome ușoare și intermitente, altele pot avea simptome severe și constante. Acest lucru poate face lupusul dificil de diagnosticat;
  • simptomele pot fi similare cu cele ale altor afecțiuni, precum artrita sau guta, ceea ce complică și mai mult diagnosticul. Însă, datorită progreselor tehnologice în domeniul medical, rata de supraviețuire a pacienților cu lupus este de 85%-90% în primii zece ani de la diagnosticare [2].

Lupusul este caracterizat de o evoluție fluctuantă, cu perioade de acutizare (pusee) și remisiune. În timpul puseelor, simptomele se pot agrava, în timp ce în perioadele de remisiune, simptomele se pot ameliora sau chiar dispărea. De exemplu, erupțiile cutanate pot apărea și dispărea, iar durerile articulare pot fluctua în intensitate. Lupusul se diferențiază de alte afecțiuni prin complexitatea și caracteristicile sale unice. În plus, lupusul poate provoca oboseală severă care nu este ameliorată de odihnă, spre deosebire de alte afecțiuni.

Este vital să se înțeleagă complexitatea și variabilitatea simptomelor lupusului pentru a putea recunoaște și gestiona boala. Consultarea unui doctor reumatolog este esențială pentru diagnosticarea corectă și pentru stabilirea unui plan de tratament eficient. Deși lupusul poate fi o boală cu multe provocări, un tratament adecvat poate ajuta la gestionarea simptomelor și la menținerea unei calități bune a vieții. 

Tratament pentru lupus

Tratamentul pentru lupus este orientat spre controlul simptomelor și prevenirea exacerbărilor. Printre medicamentele utilizate se numără antiinflamatoarele nesteroidiene, corticosteroizii, antimalaricele, imunosupresoarele și terapiile biologice. Atenție! Automedicația nu este recomandată. Doar un medic poate stabili tratamentul, în baza evaluării complete.

Un rol important în gestionarea lupusului îl are îngrijirea de sine și adoptarea unui stil de viață sănătos. Aceasta include odihnă adecvată pentru a reduce oboseala și o alimentație echilibrată pentru a menține un sistem imunitar puternic. În plus, pacienții cu lupus sunt sfătuiți să evite expunerea la soare, care poate declanșa erupții cutanate [1]-[2]-[4].

Monitorizarea regulată a stării de sănătate contribuie la gestionarea lupusului, o boală cu evoluție fluctuantă. Acest lucru poate implica vizite regulate la Reumatologie, analize de sânge și alte teste pentru a verifica progresul bolii și pentru a face ajustări la tratament, dacă este necesar. 

Alimente permise în lupus

O dietă echilibrată, bogată în antioxidanți și acizi grași Omega-3, poate juca un rol important în gestionarea simptomelor lupusului. Aceste recomandări dietetice trebuie însă adaptate la nevoile individuale ale fiecărei persoane, prin consultarea unui medic.

Exemple de alimente permise în lupus [5]:

  • diverse sortimente de nuci;
  • semințe de in măcinate;
  • uleiuri precum cel de măsline, cel de rapiță;
  • cantități moderate de pește gras, carne de pui.

Alimente interzise în lupus

Pentru a gestiona eficient simptomele lupusului, este importantă o dietă echilibrată, cu evitarea alimentelor care pot agrava inflamația și simptomele. Recomandăm consultarea unui medic pentru elaborarea unui plan alimentar adaptat nevoilor individuale. 

Exemple de alimente interzise în lupus [5]:

  • alimentele prăjite în ulei;
  • produsele de patiserie din comerț;
  • carnea roșie;
  • grăsimea de proveniență animală;
  • supele-cremă;
  • sosurile;
  • produsele procesate pe bază de carne;
  • lactatele cu un conținut ridicat de grăsimi, inclusiv untul.

Acest articol are scop pur informativ, iar informațiile prezentate nu substituie consultul medical, diagnosticul și tratamentul de specialitate. Dacă ai motive să crezi că suferi de lupus sau dacă prezinți orice tip de simptome îngrijorătoare, mergi cât mai repede la un consult medical!

Bibliografie:  

1. Mayo Clinic. “Lupus – Symptoms and Causes.” Mayo Clinic, 21 Oct. 2022, www.mayoclinic.org/diseases-conditions/lupus/symptoms-causes/syc-20365789. Accessed 13 Feb. 2024;

2. “Lupus: Causes, Types, and Symptoms.” Healthline, 2012, www.healthline.com/health/lupus. Accessed 13 Feb. 2024;

3. WebMD. “Lupus Overview.” WebMD, WebMD, 14 Dec. 2005, www.webmd.com/lupus/arthritis-lupus. Accessed 13 Feb. 2024;

4. Cleveland Clinic. “Systemic Lupus Erythematosus: Causes, Treatments.” Cleveland Clinic, 19 Apr. 2021, my.clevelandclinic.org/health/diseases/4875-lupus. Accessed 13 Feb. 2024;

5. Dunkin, Mary Anne. “Lupus Diet and Nutrition.” WebMD, www.webmd.com/lupus/nutrition-lupus. Accessed 13 Feb. 2024.

Sursă foto: shutterstock.com

Programează-te telefonic sau completează formularul de contact