Blog

Tiroidita autoimună – cauze și tratament de la medicul specialist

Tiroidita autoimună este din ce în ce mai răspândită în întreaga lume. Aceasta este o afecțiune în care sistemul imunitar atacă tiroida, o glandă mică la baza gâtului, și este cea mai frecventă cauză a hipotiroidismului. Cunoscută în popor și ca „boala supărării”, tiroidita autoimună necesită monitorizare medicală de specialitate, pentru a gestiona corespunzător simptomele.

Conf. Madalina Mușat, medic endocrinolog în cadrul policlinicii din Enayati Medical City, ne vorbește despre cauzele, tratamentul și evoluția acestei boli, cât și despre legătura dintre tiroidita autoimună și alte afecțiuni.

endocrinologie

Care este cauza principală a tiroiditei autoimune? 

Conf. Mădălina Mușat: Cauza tiroiditei autoimune este una obscură. Există factori predispozanți genetic ((HLADR3, PD2, CD40, gena tireoglobulinei. MAGi3) pentru apariția bolii tiroidiene autoimune la anumiți indivizi, demonstrate de penetranță crescută a bolii la gemeni monozigoți și la mai mulți membri din cadrul aceleiași familii. 

Ulterior, procesul inflamator se vindecă prin fibroză. În perioada de activitate a bolii, majoritatea pacienților cu tiroidită autoimună dezvoltă anticorpi împotriva unor structuri tiroidiene precum ATPO, ATG, și TRAB (stimulant sau blocanți) care reprezintă markeri de diagnostic, însă nu se corelează cu gravitatea bolii. 

Există factori ce pot reprezenta o predispoziție către această afecțiune?

Într-adevăr, pe fondul celor descrise mai sus, intervin factorii de risc pentru tiroidită autoimună, precum:

  • sexul (feminin mai predispus);
  • sarcina;
  • vârstă (la femei >35);
  • factori din mediu precum iradierea (accidentală sau terapeutică);
  • infecții virale (HVC);
  • deficitul de seleniu;
  • excesul de iod;
  • medicamente – mai ales din clasele noi de terapie oncologică (inhibitorii de tirozin-kinaza, imunoterapia, interferon) care determină apariția unei reacții inflamatorii de tip autoimun mediate de limfocitele T, care eliberează niște substanțe citotoxice ce distrug celulele tiroidiene.

Ce simptome pot indica tiroidita autoimună?

În ceea ce privește tiroidita autoimună, simptomele comune sunt [1]:

  • inflamarea glandei tiroide (gușă);
  • oboseală accentuată și apatie;
  • căderea în exces a părului;
  • slăbiciune musculară sau dureri, sensibilitate, rigiditate la nivelul mușchilor;
  • somnolență crescută;
  • piele uscată;
  • unghii casante;
  • umflarea limbii;
  • ciclul menstrual neregulat sau sângerări vaginale abundente;
  • probleme de memorie sau dificultăți de concentrare;
  • creșterea sensibilității la temperaturi scăzute;
  • dureri și rigiditate articulară;
  • constipație;
  • depresie.

Ce ne puteți spune despre tiroidita Hashimoto?

Conf. Mădălina Mușat: Tiroidita Hashimoto este forma inițial descrisă a tiroiditei autoimune, caracterizată clasic prin mărirea tiroidei (gușa), de obicei moderată, fermă și mobilă cu deglutiția.

Are o incidență de 3.5 la 1000 pe an la femei, în comparație cu 0,8 la 1000 de bărbați pe an.

Boala progresează în general lent, motiv pentru care de multe ori  este descoperită întâmplător la un examen ecografic, alteori se însoțește de semne de hipotiroidie amintite anterior.  Hipotiroidia se instalează însă după mai mulți ani de evoluție a bolii. O parte din pacienți nu au însă tiroida mărită, ci mai degrabă atrofică, urmare a destrucțiunii autoimune în stadiul final.

Există o asociere între tiroidita Hashimoto și alte boli?

Conf. Mădălina Mușat: Uneori, tiroidita Hashimoto se poate asocia cu alte boli tiroidiene precum carcinomul tiroidian papilar, dar, în acest caz, boala autoimună conferă un prognostic mai favorabil cancerului tiroidian.

Alteori, pot apărea pe fondul tiroiditei autoimune limfoame tiroidiene care trebuie suspectate ori de câte ori se constată o creștere rapidă în dimensiunii a gușii pe fondul unei tiroidite autoimune.

Asocierea mai multor boli autoimune la pacienții predispuși poate, de asemenea, exista. Astfel, tiroidita cronică autoimună se poate asocia cu diabet zaharat insulinodependent sau cu insuficiență corticosuprarenală, insuficiență tiroidiană, cu urticarie cronică sau cu boala celiacă, anemie Biermer sau boli reumatismale autoimune. În situații relevante, screeningul și tratamentul acestor boli trebuie, de asemenea, efectuat.

Cum poate fi tratată aceasta tiroidita autoimună? Cât de mult a evoluat tratamentul acestei boli autoimune?

Conf. Mădălina Mușat: Tratamentul tiroidiei autoimune nu a evoluat foarte mult în ultimii 20 ani. Pentru tiroidita autoimună, un tratament etiologic care să limiteze procesul autoimun nu există.

La pacienții cu funcție tiroidiană echilibrată, tratamentul nu e necesar, ei fiind, cel mai adesea, asimptomatici. Cu toate acestea, boala trebuie monitorizată. La pacientele cu hipotiroidism e necesar tratamentul de substituție cu levotiroxina, care uneori poate ajuta și reducerea în dimensiuni a gușii. La 10% din pacienții care necesită levotiroxina, poate apărea o remisiune a hipotiroidismului, dar la majoritatea pacienților acest lucru nu se întâmplă și necesita tratament tot restul vieții.

Uneori, când gușa este prea voluminoasă și presează structurile din jur (trahee, esofag) cauzând tulburări de respirație și alimentație, tratamentul chirurgical este neapărat necesar, constând în excizia glandei tiroide.

Din pacate, tratamentul cu seleniu nu a confirmat scăderea valorii anticorpilor antitiroidieni, așa cum s-a sperat în studiile inițiale.

Cum să trăiești cu tiroidita autoimună?

Este important să mergi regulat la consult endocrinologic, pentru ca medicul să poată monitoriza starea ta de sănătate și evoluția afecțiunii. În cazul în care ți-a prescris un tratament pentru tiroidită autoimună, respectă-l cu strictețe. În unele cazuri, medicul poate recomanda și schimbări în stilul de viață, cum ar fi urmarea unei diete sănătoase și practicarea unor exerciții fizice de o intensitate și cu o frecvență adaptate capacității organismului tău. 

Dieta sănătoasă pentru tiroidă poate consta în consumul unor alimente bogate în nutrienți și evitarea celor procesate. Un alt aspect pe care ți-l poate recomanda endocrinologul este să eviți, pe cât posibil, stresul, și să te asiguri că ai un somn adecvat, deoarece un nivel ridicat de stres și lipsa odihnei pot influența în mod negativ funcționarea glandei tiroide. 

Persoanele diagnosticate cu tiroidită autoimună pot întâmpina provocări și din punct de vedere emoțional, nu doar fizic, în ceea ce privește managementul afecțiunii. Suportul din partea familiei și al prietenilor poate fi extrem de util în acest sens, pentru a contribui la gestionarea stării emoționale și la reducerea stresului asociat cu tiroidita autoimună.

Tiroidita autoimună este o afecțiune complexă, ce necesită o abordare personalizată. Cu diagnosticul timpuriu și tratamentul adecvat, pacienții pot gestiona cu succes simptomele și pot duce o viață activă și sănătoasă

Surse suplimentare de informare:

1. Mayo Clinic. “Hashimoto’s Disease – Symptoms and Causes.” Mayo Clinic, 2020, www.mayoclinic.org/diseases-conditions/hashimotos-disease/symptoms-causes/syc-20351855. Accessed 24 July 2023.

Programează-te telefonic sau completează formularul de contact