Blog

Terapia PRP în dermatologie

dermatologie

Terapia PRP (Platelet-Rich Plasma) sau “Plasma bogata in trombocite”, cunoscuta si sub numele de “Terapia vampir”, este o procedura moderna ce vine in ajutorul revitalizarii tesuturilor.

Procedura presupune recoltarea propriului sange si reinjectarea plasmei rezultate dupa centrifugarea la 4000 de rotatii, dupa ce aceasta este procesata.

Alături de dr. Vali Anton, medic dermatolog în Enayati Medical City, aflăm mai multe despre terapia PRP în tratamentul dermatologic.

 

Terapia PRP este un tratament eficient in tricologie, ortopedie, urologie, ginecologie, medicina dentara. Este tot mai mult folosita in ultimul timp si in medicina dermato-estetica unde, cu ajutorul medicilor specialisti dermatologi instruiti, rezultatele sunt impresionante. Procedura are ca scop principal rejuvenarea 100% naturala a pielii imbatranite de pe fata, gat, decolteu si maini cu ajutorul tratamentului cu plasma imbogatita cu trombocite din sangele propriu.

  • Ce reprezinta terapia PRP pentru fata, gat, decolteu si maini?
  • Ce vizeaza procedura PRP?
  • Pentru cine este indicata terapia PRP si care sunt contraindicatiile?

 

 Ce este terapia PRP

Terapia PRP este 100% naturala. Este important de retinut acest lucru deoarece, spre deosebire de alte proceduri minim-invazive de intinerire a pielii, cum sunt injectiile cu toxina botulinica sau cu acid hialuronic, PRP-ul actioneaza in timp, avand rezultate pe termen lung, nu doar pentru moment.

Plasma este bogata in trombocite, stimuland formarea de celule noi in corpul pacientului, ori de cate ori este injectata.

Ea ajuta organismal sa se vindece singur, natural, fara folosirea unor substante chimice.

Reactiile alergice sau riscul infectiilor este aproape nul, pentru ca plasma provine chiar din sangele pacientului.

 

Scopul terapiei vampir

PRP este o terapie 100% naturala, care foloseste ca ingredient principal insusi sangele pacientului. Cantitatea recoltata este infima, vorbim de maximum 20 ml care sunt, ulterior, centrifugati, astfel incat din aceasta cantitate sa se obtina o plasma bogata in trombocite. Rolul acestei plasme este de a stimula productia de colagen si de a promova repararea si regenerarea tesuturilor cu deficit.

Aceasta plasma obtinuta post centrifugare, numita PRP (Platelet-Rich Plasma) este injectata la nivelul fetei, dupa ce, initial, tenul a fost foarte bine demachiat, apoi se aplica o crema anestezica (Romla), pentru o perioada cuprinsa intre 45-60 de minute, iar dupa indepartarea acesteia se incepe procedura de microinjectare cu ace din cele mai fine, de 0.26×4 mm, tehnica transcutanata.

Durata totala a injectarii este de maxim 20 de minute, dupa care pacienta isi poate relua activitatile cotidiene. Timp de cateva ore se observa o roseate a pielii si posibil mici umflaturi la locul injectiilor.

Rezultatele intregului tratament se observa dupa 2 pana la 6 luni de la prima sedinta.

Avantajul principal al terapiei PRP este in mod evident faptul ca ea este 100% naturala. Astfel, se elimina orice risc de alergie, fiind vorba despre sangele pacientului ca substanta de tratament.

Efectele adverse sunt aproape inexistente si, daca exista (cum este cazul inrosirii pielii post injectare), ele sunt pasagere. O alta calitate a acestui tratament este ca actioneaza pe mai multe fronturi, iar rezultatele lui sunt notabile atat in ce priveste aspectul pielii, cat si in ce priveste culoarea, textura si fermitatea ei.

 

Ce este plasma bogata in trombocite?

Sangele este format din celule rosii (hematii), celule able (leucocite), plachete (trombocite) si plasma. Aceasta din urma este partea lichida si reprezinta 55-60% din compozitia sangelui. Plasma este formata in proportie de 90% din apa, dar contine importante saruri, enzime, anticorpi care ajuta organismul sa lupte impotriva infectiilor, proteine numite albumin, si fibrinogen. Plasma ajuta la transportul proteinelor, al hormonilor si al nutrientilor catre diferite celule din corp. Astfel, in celule ajung hormonii de crestere care ajuta la dezvoltarea sistemului osos, muscular sau factorii de coagulare care sustin cicatrizarea ranilor deschise.

Nutrientii transportati prin plasma, ca mineralele precum potasiul sau sodiul, ajuta la buna functionare a celulelor. Pe langa faptul ca ajuta la mentinerea volumului necesar de sange din organism (5-6 litri pentru un adult, cantitatea fiind diferita in functie de sex, greutate si inaltime) si la stabilizarea presiunii din sange, plasma ajuta la eliminarea substantelor chimice din celule si asta pentru ca dizolva substantele de care acestea nu au nevoie.

Plasma imbogatita cu trombocite este obtinuta din sangele propriu al pacientului. Sangele este supus unui proces de centrifugare in urma caruia este obtinuta o concentratie de 5-10 ori mai mare de trombocite, de factori de crestere, fata de cea care exista in mod normal in sange.

 

Rolul terapiei PRP pentru fata, gat, decolteu si maini

Odata cu inaintarea in varsta, pielea fetei, a gatului, a decolteului si a mainilor isi modifica aspectul. Imbatranirea pielii are cauze multiple: de la starea generala de sanatate pana la stilul de viata. Fumatul, expunerea excesiva la soare, lipsa exercitiului fizic, stresul, nehidratarea corespunzatoare sau un regim alimentar neadecvat sunt doar cateva dintre motivele pentru care poti sa arati mai in varsta decat esti, de fapt. Pielea de pe maini devine atrofica, astfel capata un aspect de hartie creponata din cauza ridurilor fine. La acestea se adauga petele pigmentare. Pielea gatului si a decolteului, fiind mult mai fina si saraca in glande sebacee, imbatraneste mai repede. La fel, pe ten se formeaza riduri, pielea se lasa si nu mai are aceeasi elasticitate. Foarte apreciata in medicina estetica si regenerative, terapia PRP revitalizeaza tesuturile de pe fata, maini, gat si decolteu.

Plasma bogata in trombocite stimuleaza productia de colagen, avand ca rol principal repararea si regenerarea pielii, in mod natural, astfel procesul de imbatranire devine mai lent, iar organismu lupta cu factorii externi nocivi care duc la deteriorarea epidemiei.

 

Ce presupune procedura PRP

Procedura PRP in sine dureaza aproximativ 60 de minute si presupune trei etape clare:

  • recoltarea sangelui
  • centrifugarea si obtinerea plasmei bogate in trombocite
  • injectarea plasmei in zona dorita: fata, gat, decoletu, maini

Inainte de inceperea inteventiei, medicul dermatolog se asigura ca starea clinica de sanatate a pacientului ii permite o astfel de procedura, fara riscuri.

  • Recoltarea sangelui

Dupa ce medicul dermatolog a stabilit ca starea pacientului este in parametri normali si procedura PRP este recomandata pentru el, prima etapa a terapiei este recoltarea sangelui. Este nevoie de cel mult 20 de ml de sange. Recoltarea este similara prelevarii de sange pentru analizele obisnuite. Sangele este recoltat in eprubete sterile.

 

Cine poate beneficia de terapia cu PRP?

Candidatul ideal nu are o varsta anume. Terapia se adreseaza atat persoanelor tinere care vor sa previna efectele imbatranirii pielii, cat si celor mature, care vor sa reduca din acestea.

 

Cui este recomandata terapia PRP?

  • Persoanelor cu un aspect imbatranit si lipsit de vitalitate a tenului
  • Persoanelor cu textura pielii fetei mai putin neteda
  • Persoanelor cu o piele lipsita de elasticitate si volum
  • Persoanelor cu riduri si linii fine la nivelul fetei
  • Persoanelor cu piele care atarna si lipsita de volum la nivelul obrajilor
  • Persoanelor cu o piele cu aspect obosit
  • Persoanelor care doresc ca tenul sa fie proaspat si tineresc pentru cat mai mult timp

 

Rezultatele terapiei PRP

Ceea ce diferentiaza terapia PRP de celelalte alternative non-invazive de rejuvenare (toxina botulinica sau acid hialuronic) este faptul ca PRP actioneaza in timp.

Pacientii care au optat pentru acest tratament au observat ca tenul lor arata din ce in ce mai bine pe masura ce trec lunile. Acest lucru se intampla pentru ca plasma stimuleaza celulele stem ale pielii sa produca mai mult colagen sa creasca alte celule si sa activeze, astfel, procesul de intinerire a pielii. Aceasta crestere de noi celule generate de PRP dureaza de la cateva saptamani la cateva luni, ceea ce face ca rezultatele sa se vada in timp.

 

Contraindicatii

Desi este o procedura larg raspandita si, in principiu, se adreseaza tuturor persoanelor cu o stare a sanatatii satisfacatoare, exista cateva afectiuni care prezinta contraindicatii la acest tratament: trombocitopenia, fibrinogenul scazut, instabilitatea hemodinamica, sepsis, infectiile acute sau cronice, patologiile cronice ale ficatului, tratamentele anti-coagulante. De aceea, este esentiala o anamneza corecta cu medicul dermatolog si informarea lui cu privire la potentiale afectiuni, astfel putand indruma pacientul catre alt gen de terapii.

 

Unde se aplica terapia PRP

Terapia PRP se poate aplica de catre medicul dermatolog pe mai multe zone ale corpului, cum ar fi: fata, gat, decolteu, maini si scalp, pentru regenerarea parului.

  • Fata- aplicata pe fata, terapia PRP ajuta la revitalizarea pielii, pentru un ten mai ferm, mai luminos. Ridurile sunt vizibil atenuate sau chiar eliminate, in functie de cat de profunde sunt.
  • Gat si decolteu- terapia PRP ajuta la reducerea ridurilor, intinderea pielii si la intarirea ei, astfel incat acesta sa capete un aspect ingrijit si mai tanar.
  • Maini- terapia PRP fortifiaza pielea, astfel incat sa isi recapete vitalitatea, petele cauzate de inaintarea in varsta fiind estompate.

 

Surse

dr. Vali Anton