Blog

Retenția de apă poate fi semnul unei boli de inimă sau de rinichi. Cum eliminăm apa în exces

Dr. Anca Hâncu, medic nutriționist în Enayati Medical City a oferit în SMARTLIVING.RO informații utile despre retenția de apă.

 

Retenția de apă apare atunci când în organism se acumulează prea multe lichide. Fenomenul indică o problemă cu mecanismele de reglare a lichidelor în corp. Cele mai evidente simptome sunt o stare generală de disconfort, balonare și edemele la nivelul mâinilor și picioarelor.

 

Atunci când există o dereglare a nivelului de lichide în corp, apa este reținută în sistemul circulator sau în țesuturi și cavități. Poate provoca umflături la nivelul mâinilor, picioarelor, gleznelor și tălpilor. Există mai multe cauze ale retenției de apă și majoritatea dintre ele nu reprezintă un motiv de îngrijorare. De exemplu, unele femei se confruntă cu retenția de apă în timpul sarcinii sau înainte de menstruație.

 

Retenția de apă poate fi și un simptom al unei afecțiuni medicale severe, cum ar fi o boală de rinichi sau insuficiența cardiacă. Dacă te confrunți cu o retenție de apă bruscă sau severă, solicită imediat asistență medicală.

 

„Retenția de apă înseamnă acumularea apei în exces în țesuturi. Corpul are mecanismele sale fiziologice prin care reglează cantitatea de apă din organism. Simptomatologia se va descrie ca o senzație de umflare, creșterea de volum a membrelor – edeme gambiere, degetele sunt umflate – sau a feței – fața este umflată.“

Dr. Anca Hâncu, medic nutritionist

 

Cum se manifestă

Simptomele retenției de apă variază în funcție de zona afectată. La nivelul extremităților, pot să apară:

  • edeme;
  • modificări ale culorii pielii;
  • piele lucioasă;
  • senzația de sensibilitate și durere la nivelul mâinilor și picioarelor;
  • rigiditate articulară;
  • acumularea de kilograme aparent fără motiv;
  • zone ale pielii care nu revin imediat la aspectul inițial după ce au fost apăsate cu degetul.

Retenția de apă și balonarea

Balonarea este una dintre principalele manifestări atunci când ne confruntăm cu retenția de apă. Apare adeseori la femeile aflate în perioada premenstruală.

Dar acumularea de lichid în abdomen – ascită – poate semnala și o problemă gravă de sănătate, cum este ciroza.

Retenția de apă în creier

Cunoscută medical ca hidrocefalie, retenția de lichid în creier se poate provoca:

  • stare de vomă;
  • vedere încețoșată;
  • durere de cap;
  • probleme de echilibru.

Aceasta este o problemă de sănătate care poate pune viața în pericol.

 

Acumularea de lichid la nivel pulmonar

Excesul de lichide în plămâni, sau edemul pulmonar, este semnul unei probleme serioase cu sistemul respirator sau cu inima. Cum știi că ai putea avea apă la plămâni? Ai simptome ca:

  • dificultăți de respirație;
  • tuse;
  • durere în piept;
  • slăbiciune.

„Edemul gambier (la gambe), palpebral (la pleoape) sau facial (la nivelul feței) apare când există o patologie care declanșează această retenție.“

Dr. Anca Hâncu, medic nutriționist

 

De ce reținem apă?

„Dacă mâncăm foarte sărat reținem mai multă apă și putem vedea a doua zi că avem o greutate cu 200-300 de grame mai mare, că avem degetele umflate sau fața umflată, că ne strâng pantofii. În sarcină este frecventă retenția de apă. De aceea se recomandă un regim hiposodat“, precizează medicul.

 

Organismul uman folosește un mecanism complex pentru a regla nivelul de lichide. Unii hormoni, sistemul cardiovascular, sistemul urinar, ficatul și rinichii joacă un rol esențial în acest mecanism. Orice problemă la unul dintre aceste niveluri poate duce la retenția de apă.

La persoane aparent sănătoase, retenția de apă poate indica un stil de viață nesănătos, aport exagerat de sare sau de alte condimente, o alimentație hipercalorică sau bogată în grăsimi.

 

Fluctuații și dereglări hormonale

Un dezechilibru hormonal poate conduce la retenție de lichide. Poate fi vorba fie despre o fluctuație normală a hormonilor, fie despre dereglări hormonale provocate de anumite afecțiuni:

Menstruația: Modificările hormonale lunare pot fi asociate cu acumularea de lichid la nivel abdominal, dar și la nivelul membrelor și al sânilor, înainte de menstruație.

Tulburări tiroidiene: Glanda tiroidă secretă hormoni care joacă un rol esențial în mecanismul de reglare a nivelului de lichide din corp. Așadar, afecțiunile tiroidiene se pot solda cu retenția de apă.

Sindromul Cushing: Provocat de o cantitate prea mare de cortizol în corp (din cauza administrării excesive de medicamente cu steroizi), acest sindrom duce la retenția de apă la nivelul picioarelor.

Sarcina: Mai ales în lunile de vară, femeile însărcinate se confruntă cu retenția de lichide în membrele inferioare. Motivele sunt modificările hormonale și kilogramele acumulate. Este un semnal de alarmă dacă picioarele se umflă brusc și mult, dacă încep să se umfle și mâinile și fața. Acestea pot fi manifestări ale preeclampsiei – o afecțiune manifestată prin creșterea tensiunii arteriale care poate pune în pericol viața mamei și a fătului.

 

Lipsa activității fizice

Persoanele cu o viață sedentară și cele cu probleme de mobilitate se pot confrunta cu edeme ale picioarelor. Și în timpul zborului cu avionul, atât din cauza poziției prelungite, cât și din cauza modificărilor de presiune din avion, ne putem confrunta cu umflarea picioarelor.

În aceste situații sunt de ajutor exercițiile de rotire a gleznelor și de mobilizare a genunchilor, prin ridicarea picioarelor și revenirea la poziția inițială.

 

Deteriorarea capilarelor

Capilarele sunt vase mici de sânge cu rol important în mecanismele de reglare a nivelului de apă în corp. Unele medicamente, cum sunt cele pentru tratarea hipertensiunii arteriale, pot deteriora capilarele.

Capilarele transportă lichid încărcat cu substanțe nutritive la țesuturile din jur. Acest lichid, numit lichid interstițial, duce substanțele nutritive și oxigenul la celule, după care se întoarce în capilare. Când capilarele sunt deteriorate, se formează edemul.

 

Malnutriția

Albumina este o proteină care ajută la echilibrarea nivelului de apă din corp. Un deficit sever al acestei proteine îngreunează întoarcerea lichidului interstițial în capilare și circulația lui normală în organism.

 

Infecțiile și alergiile

Când identifică un „inamic“, cum ar fi o bacterie, un virus sau un alergen, sistemul imunitar lansează un atac. În urma acestui fenomen rezultă creșterea nivelului de inflamație în corp.

Inflamația, la rândul ei, conduce la o eliberare sporită de histamină. Histamina duce la lărgirea spațiilor dintre celulele pereților vaselor capilare, pentru a permite leucocitelor să ajungă la zona inflmată. Efectul secundar al acestui proces este că lichidul din capilare inundă țesuturile din jur și se formează edemele.

 

Probleme cardiace

Când tensiunea arterială se modifică, pe fondul funcționării defectuoase a mușchiului inimii, se produce retenția de apă.

Se pot umfla picioarele, în special labele picioarelor și gleznele. Dar se poate acumula lichid și la nivel pulmonar, simptomele acestei probleme fiind: tuse persistentă și dificultăți de respirație.

 

Afecțiuni ale rinichilor

Rinichii filtrează sângele și ajută la menținerea unui nivel optim de lichide în corp. Reziduurile, lichidele și alte substanțe ajung în micile tuburi din rinichi care au rol de filtru. Tot ce poate fi refolosit de organism ajunge înapoi în fluxul sangvin, iar deșeurile ajung în urină.

Dacă rinichii nu funcționează bine, ei nu pot elimina deșeurile, nici lichidele și sodiul, așadar acestea rămân în corp.

Persoanele cu boală cronică de rinichi, de exemplu, se pot confrunta cu retenția de apă în extremități și la nivelul feței.

 

Unele medicamente

Retenția de apă poate fi și o consecință a anumitor tratamente, cum ar fi:

  • blocantele canalelor de calciu (utilizate în aritmii și în hipertensiunea arterială);
  • antiinflamatoarele nesteroidiene;
  • gabapentin (antiepileptic);
  • unele tratamente hormonale, cum sunt pilulele contraceptive;
  • prednison (corticosteroid sintetic);
  • unele tratamente antidiabetice.

 

Persoanele care se confruntă cu retenția de apă ca efect secundar al tratamentelor pe care le iau ar trebui să consulte medicul pentru o eventuală modificare a dozelor sau pentru alternative terapeutice.

 

Remedii pentru retenția de apă

 

„Cum scăpăm de retenția de apă? Alimentația corectă combinată cu activitate fizică, hidratarea corespunzătoare și scăderea consumului de sare vor echilibra organismul și vor conduce la eliminarea apei în exces.”

Dr. Anca Hâncu, medic nutriționist

 

Ceai pentru retenția de apă

Dr. Hâncu recomandă infuziile din plante, de exemplu de cozi de cireșe, pentru efectul lor ușor diuretic. Alte plante diuretice sunt:

  • coada-calului;
  • hibiscus;
  • fenicul;
  • urzica;
  • merișoarele
  • mătasea de porumb.

 

Păpădia (Taraxacum officinale) este o plantă care a fost folosită ca diuretic natural în medicina populară de mult timp.

Într-un studiu, 17 voluntari au luat trei doze de extract de frunze de păpădie pe o perioadă de 24 de ore. Aceștia și-au monitorizat aportul și producția de lichide în următoarele zile și au raportat o creștere semnificativă a cantității de urină produsă.

Deși acesta a fost un studiu de mici dimensiuni, fără grup de control, rezultatele indică faptul că extractul de păpădie poate fi un diuretic eficient.

 

Medicamente pentru retenția de apă

„Pentru persoanele hipertensive, alimentația sărată duce la creșterea tensiunii arteriale, de aceea pot fi utile medicamentele diuretice, însă doar la indicația medicului.“

Dr. Anca Hâncu, medic nutriționist

 

Consumă mai multe alimente bogate în potasiu

Potasiul ajută la combaterea retenției de apă în două moduri: prin scăderea nivelului de sodiu și prin creșterea producției de urină. Bananele, fructul de avocado și roșiile sunt exemple de alimente bogate în potasiu.

 

Crește aportul de magneziu

Magneziul este un mineral foarte important, implicat în mai mult de 300 de reacții enzimatice care mențin funcționarea organismului.

Creșterea aportului de magneziu poate ajuta și la eliminarea apei în exces. Un studiu a scos la iveală că 200 mg de magneziu pe zi au redus retenția de apă la femeile cu sindrom premenstrual. Alte studii efectuate la femei cu sindrom premenstrual au raportat rezultate similare.

Surse bune de magneziu sunt: nuci, cereale integrale, ciocolată neagră și legume cu frunze verzi. De asemenea, magneziul este disponibil sub formă de supliment alimentar.

 

Crește aportul de vitamina B6

Vitamina B6 face parte din complexul de vitamine BS-a demonstrat că vitamina B6 reduce retenția de apă la femeile cu sindrom premenstrual. Alimentele bogate în vitamina B6 includ banane, cartofi, nuci și carne.

Alte modalități de eliminare a apei în exces

Mai există câteva modalități potențial eficiente de a reduce retenția de apă:

  • Fă mișcare.
  • Bea mai multă apă.
  • Mănâncă usturoi.
  • Consumă fenicul,
  • Bea ceai de mătase de porumb,
  • Bea ceai de urzică,
  • Consumă suc de afine.

Riscurile retenției de apă

„Riscurile retenției de apă în bolile renale sau cardiace presupun agravarea afecțiunii și trebuie interpretate în acest context.”

Dr. Anca Hâncu, medic nutriționist

 

Retenția de apă care persistă poate fi un simptom al unei afecțiuni grave, cum ar fi:

  • tromboză venoasă profundă,
  • edem pulmonar sau acumulare de lichid în plămâni,
  • fibrom uterin la femei.

 

„Dacă vedeți că rețineți apă, că luați în greutate, că pierdeți controlul asupra propriului corp, cereți sfatul unui medic nutriționist care vă va ajuta să vă îndreptați spre un stil de viață sănătos, cu alimentație echilibrată, activitate fizică potrivită vârstei și gradului de antrenament, somn odihnitor, absența fumatului sau alcoolului, eventual cu moderație, integrate în conceptul de mindfulness- armonie minte/corp, gânduri și emoții.”

  1. Anca Hâncu, medic nutriționist