Blog

Proceduri de recuperare medicală pentru patologia vertebrală lombară și cervicală

Ce este specialitatea de recuperare medicală și cu ce se ocupă?

Specialitatea de recuperare medicală este o ramură a medicinei care se concentrează pe recuperarea pacienților care au suferit un traumatism sau prezintă o afecțiune medicală care interferă cu diverse funcții indispensabile vieții de zi cu zi. Scopul principal al tratamentelor de recuperare medicală este de a ajuta pacienții să-și recâștige abilitățile motorii diminuate sau pierdute, ca și capacitatea de a efectua activități cotidiene, astfel încât să poată trăi o viață independentă, sănătoasă și, de ce nu, performantă.

Printre afecțiunile sau leziunile care sunt tratate de medicii specialiști în recuperare medicală se numără durerile de spate, bolile de coloană vertebrală (hernia de disc, cifoza, scolioza sau traumatismele și fracturile osoase vertebrale, leziunile spinale), accidentele vasculare cerebrale, traumatismele cerebrale, bolile neurologice și consecințele acestora, artrita și alte boli ale sistemului musculo-scheletal.

Care sunt obiectivele unui program de recuperare medicală?

Recuperarea medicală pentru patologia coloanei vertebrale implică o secvență de proceduri terapeutice derulate pentru o perioadă mai lungă de timp, care vizează ameliorarea simptomelor și îmbunătățirea funcției kinetice a coloanei vertebrale și a întregului corp.

Tratamentele de recuperare medicală controlează simptomele pacientului, reduc durerea, rigiditatea articulațiilor, cresc mobilitatea acestora, îmbunătățesc forța și rezistența musculară, reglează postura corpului, educă pacientul cu privire la pozițiile vicioase și la modalitățile de corecție și de menținere corectată a posturii, îl ajută să își construiască o rutină zilnică de exerciții fizice de corecție și mentenanță.

Un tratament de recuperare medicală bine implementat ameliorează și controlează simptomatologia tipică a discopatiilor cervicale și lombare – durere de spate, durere la mobilizare sau la menținerea aceleiași poziții pentru un timp îndelungat, iradierea durerii la nivelul membrelor, dureri de cap, migrene, parestezii sau furnicături pe piele, amorțeli ale degetelor, brațelor sau picioarelor.

Programele de recuperare medicală se recomandă:

  • În fazele acute sau de reacutizare a bolii – sub îndrumarea medicului specialist și sub stricta atenție a fiziokinetoterapeutului.
  • În fazele subacute sau cronice ale bolii – sub îndrumarea medicului specialist și sub stricta atenție a fiziokinetoterapeutului pacientul va urma o serie de tratamente la anumite intervale de timp, iar între seriile terapeutice pacientul va performa la domiciliu programul kinetic învățat.

Cine stabilește un program de recuperare medicală pentru patologia vertebrală?

Un program de recuperare medicală trebuie personalizat pentru a răspunde nevoilor individuale ale pacientului, în funcție de afecțiunea specifică a coloanei vertebrale. Medicul specialist în Recuperare medicală va alege abordarea fiziokinetoterapeutică în funcție de particularitățile pacientului: vârstă, tipul afecțiunii și zona anatomică implicată, forma acută sau cronică de boală, istoric de intervenții chirurgicale, proteze osoase sau articulare, tulburări de metabolism ale oaselor, osteoporoză, osteopenie, boli neurologice asociate, status psihic etc.

Înainte de a începe un program de recuperare pentru coloana vertebrală, este important să se facă o evaluare medicală completă pentru a determina cât mai precis cauza problemei și pentru a identifica comorbiditățile eventuale. Medicul poate recomanda anumite investigații imagistice pentru o evaluare completă a stării coloanei vertebrale și pentru a determina gradul de deteriorare.

Iată câteva exemple de investigații imagistice care pot fi recomandate înainte de a începe un program de recuperare pentru coloana vertebrală:

  1. Radiografia: examinarea imagistică care utilizează razele X pentru a crea imagini ale oaselor și pentru a detecta eventuale anomalii de structură osoasă, ca și raporturile patologice între piesele osoase, precum scolioza și alte deviații ale coloanei vertebrale.
  2. Tomografia computerizată (CT): examinarea imagistică care utilizează raze X pentru a crea imagini detaliate ale oaselor, organelor și structurilor interne ale corpului. CT-ul poate fi utilizat pentru a detecta fracturi sau demineralizări ale oaselor, tasări ale discurilor intervertebrale și compresii ale nervilor, care scapă radiografiei simple.
  3. Imagistica prin rezonanță magnetică (RMN): examinarea imagistică care utilizează unde magnetice de mare putere pentru a crea imagini detaliate ale structurilor interne ale corpului. RMN-ul poate fi utilizat pentru a detecta și descrie leziuni ale articulațiilor, discurilor intervertebrale, nervilor și ale altor structuri moi ale coloanei vertebrale.
  4. Scintigrafia osoasă: examinarea imagistică prin fixarea unor substanțe radioactive la nivelul structurilor și care este utilizată pentru a detecta afecțiuni osoase complexe cum ar fi fracturile de stres, cancerul de oase, metastaze ale unor tumori și alte probleme ale oaselor.
  5. În funcție de starea de sănătate și de simptomele pacientului, medicul poate recomanda una sau mai multe dintre aceste investigații imagistice pentru a evalua starea clinico-funcțională a coloanei vertebrale și pentru a alcătui un program de recuperare adecvat.

Programe complexe de recuperare medicală pentru patologia coloanei vertebrale

Recuperarea medicală pentru afecțiunile coloanei vertebrale poate implica o gamă largă de proceduri de electroterapie, exerciții fizice incluse în programe de kinetoterapie, masaj terapeutic, terapie ocupațională și de relaxare, terapie prin artă și muzică, precum și alte metode care ajută la restabilirea posturii corpului și a funcției normale de stabilitate și mișcare.

În funcție de patologia și zona vertebrală afectată, specialiștii în recuperare medicală creează programe personalizate și lucrează cu pacienții pentru a-i ajuta să își îmbunătățească atât starea fizică, cât și starea psiho-emoțională în timpul procesului de recuperare și după acesta.

Programe complexe de recuperare medicală pentru patologia coloanei vertebrale

Există o serie de metode care ajută la recuperarea, menținerea și consolidarea sănătății coloanei vertebrale. Înainte de a începe orice program de exerciții, este important să consultați un medic specialist pentru a vă asigura că exercițiile sunt potrivite pentru starea dumneavoastră de sănătate și este bine să fie învățate cu un fiziokinetoterapeut.

Iată câteva exemple de forme de antrenament recomandate pentru menținerea sănătății coloanei vertebrale:

  1. Mersul pe jos este o activitate excelentă pentru întărirea musculaturii din jurul coloanei vertebrale lombare și a membrelor. Este important să începeți cu o distanță mică, apoi să creșteți progresiv distanța și timpul petrecut cu această activitate.
  2. Exercițiile de întindere pot ajuta la reducerea rigidității sau contracturii musculare și la îmbunătățirea flexibilității coloanei vertebrale cervicale și lombare.
  3. Exercițiile de tonifiere a mușchilor abdominali ajută la protejarea coloanei vertebrale lombare.
  4. Exercițiile posturale, de întărire a mușchilor spatelui ajută la menținerea unei posturi corecte și la protejarea coloanei vertebrale.
  5. Exerciții aerobice sau practicarea altor tehnici completare (yoga, qi gong, tai chi) pot ajuta la îmbunătățirea mobilității și flexibilității coloanei vertebrale.

Cât durează un program de recuperare medicală pentru afecțiunile coloanei vertebrale?

Durata unui program de recuperare medicală pentru patologia coloanei vertebrale poate varia foarte mult în funcție de severitatea afecțiunii și de necesitățile individuale ale pacientului.  De asemenea, este important să se înțeleagă că recuperarea medicală poate fi un proces continuu ce nu se termină odată cu încheierea programului de terapie. Mulți pacienți trebuie să continue să facă exerciții și să urmeze un plan de exerciții fizice pe termen lung pentru a menține sau a îmbunătăți starea lor de sănătate.

În general, durata unui program de recuperare medicală pentru patologia coloanei vertebrale va fi alcătuită de medicul specialist care urmărește pacientul și va fi adaptată în funcție de progresul și evoluția acestuia.

Scopul final al recuperării medicale este de a ajuta pacientul să recâștige o funcție normală a coloanei vertebrale și să prevină recidiva sau reacutizarea afecțiunilor. Pentru a obține cele mai bune rezultate, este important ca pacientul să urmeze îndeaproape programul de recuperare prescris de medicul său și să își informeze medicul despre orice simptom nou.

Avantajele recuperării medicale în Enayati Medical City

Enayati Hospital oferă pacienților săi o bază de recuperare medicală modernă, cu o abordare unică, integrată. Pacienții care au nevoie de recuperare medicală pentru patologia coloanei vertebrale cervicale sau lombare pot alege cu încredere programele de recuperare medicală cu internare de tip continuu sau programele de recuperare de tip ambulatoriu.

Echipa de medici profesioniști din cadrul Enayati Medical City recomandă internarea pacientului în timpul tratamentelor de recuperare pentru a eficientiza procesul, pentru ca pacientul să poată fi monitorizat permanent și să fie scutit de suprasolicitările și disconfortul din timpul deplasărilor din sistemul ambulatoriu.

Secția de Recuperare medicală din cadrul Enayati Hospital abordează cele mai dificile cazuri și are o echipă medicală formată din medici primari de recuperare, asistenți medicali cu experiență și fiziokinetoterapeuți cu înaltă pregătire profesională. Echipamentele și aparatura disponibile la Baza de recuperare din cadrul Enayati Hospital sunt de ultimă generație și răspund celor mai exigente solicitări de recuperare musculo-scheletală, neurologică și cardio-respiratorie.

Prin urmare, pacienții care au nevoie de recuperare medicală pentru patologia coloanei vertebrale cervicale sau lombare pot fi siguri că vor primi îngrijire medicală de înaltă calitate. Echipa medicală din cadrul Secției de Recuperare Medicală va lucra îndeaproape cu pacientul pentru a dezvolta un plan de tratament personalizat, care să abordeze nevoile sale specifice și să-l ajute să obțină cele mai bune rezultate posibile pe parcursul procesului de recuperare.

Programează-te telefonic sau completează formularul de contact