Blog

Insuficiența respiratorie – cauze, simptome, prim ajutor și tratament

insuficienta respiratorie

Insuficiența respiratorie îngreunează activitatea plămânilor în a încărca sângele cu oxigen sau în a elimina dioxidul de carbon, fiind posibilă atât în stare de repaus, cât și în plin efort.

Ce este insuficiența respiratorie

Insuficiența respiratorie este o afecțiune severă care îngreunează activitatea plămânilor în a încărca sângele cu oxigen sau în a elimina dioxidul de carbon. Afecțiunea poate cauza un nivel scăzut de oxigen, un nivel ridicat de dioxid de carbon sau pacientul se poate confrunta cu ambele situații.

Tipuri de insuficiență respiratorie

Insuficiența respiratorie este clasificată în două categorii și presupune scheme de tratament diferite: insuficiență respiratorie acută și insuficiență respiratorie cronică. Insuficiența acută apare brusc și trebuie tratată cât mai repede de către medic, spre deosebire de cazul insuficienței cronice care se poate manifesta pe termen lung.

Insuficiența respiratorie acută

Insuficiența respiratorie acută se manifestă în momentul în care se acumulează lichid în sacul de aer din plămâni. Astfel, plămânii nu mai pot elibera oxigen în sânge, ceea ce determină celelalte organe să nu mai funcționeze corect. De asemenea, există și în cazuri în care insuficiența acută se manifestă dacă plămânii nu pot elimina dioxidul de carbon din sânge. Problema apare în momentul în care capilarele sau vasele mici de sânge care înconjoară sacul de aer nu pot înlocui dioxidul de carbon cu oxigenul.

Insuficiența respiratorie acută poate varia în intensitate în funcție de cauză, gravitate, precum și de prezența unei boli cardiace sau pulmonare subiacente.

Insuficiența respiratorie cronică

În cazul insuficienței cronice se produce un dezechilibru în ceea ce privește schimburile gazoase de la nivelul plămânilor. Evoluția bolii este una îndelungată, fiind asociată cu hipoxemie și hipercapnie.

Printre factorii ce favorizează dezvoltarea se numără obstrucția cronică a căilor aeriene, afecțiunile osoase și neuromusculare (în situații mai rare).

Insuficiența respiratorie acută poate prezenta pusee de acutizare, cu o evoluție nefavorabilă din cauza comorbidităților asociate.

Afecțiuni care determină insuficiența cronică:

  • bronșita cronică;
  • astmul bronșic;
  • fibroza chistică;
  • sindromul de apnee în somn;
  • deformările toracice (scolioză severă);
  • traumatisme toracice;
  • sechele ale țesutului pulmonar (produse de tuberculoză);
  • lobectomie;
  • excizia bronșiectaziilor voluminoase, ale bulelor de emfizem.

Care sunt cauzele insuficienței respiratorii

Insuficiența respiratorie este provocată de mai multe boli care afectează oasele, nervii, mușchii sau țesuturile care susțin plămânii:

Accident vascular cerebral: în urma AVC-ului poate fi îngreunată respirația și pătrunderea aerului în plămâni.

– Astmul: duce la îngustarea căilor respiratorii.

– Brohopneumopatia obstructivă cronică: poate provoca acumularea de mucus și  îngusta astfel căile respiratorii.

– Fluide acumulate în plămâni în urma pneumoniei sau insuficienței cardiace: oxigenul trece mai greu din sacii de aer în sânge și dioxidul de carbon ajunge mai greu înapoi pentru a fi expirat.

– Colapsul pulmonar: are loc în momentul în care aerul nu poate intra în plămâni, iar unul sau chiar ambii lobi pot ceda și apare atelectazia. Se întâmplă atunci când plămânii devin extrem de vulnerabili, mucusul blochează una dintre căile respiratorii superioare sau apare o durere la nivelul plămânilor ce face dificilă respirația.

– Supradozajul cu opioide: creierul nu poate identifica nivelurile ridicate de dioxid de carbon în sânge, nivelul de oxigen scade și determină insuficiență respiratorie.

Care sunt simptomele unei persoane cu insuficiență respiratorie

Simptomele insuficienței respiratorii apar în funcție de cauză și de nivelurile de oxigen și dioxid de carbon din sânge.

Cel mai frecvent simptom este dificultatea de respirație, fiind cauzată de nivelul scăzut de oxigen. Totodată, pot apărea semne precum piele, buze și unghii cu o culoare albăstruie.

În cazul în care nivelul de dioxid de carbon este ridicat, atunci pacientul se poate confrunta cu respirație rapidă și confuzie. Alte simptome sunt respirația greoaie și neobișnuit de rapidă, tensiunea arterială scăzută și oboseala extremă.

Primul ajutor în caz de insuficiență respiratorie

În primul rând, cei care asistă la un episod de insuficiență respiratorie trebuie să solicite imediat ajutor medical specializat, apoi să verifice pulsul, căile respiratorii și respirația persoanei în cauză:

  • Verificarea pulsului: așezați două degete pe partea laterală a gâtului;
  • Verificarea căilor respiratorii: așezați două degete pe frunte și două pe bărbie și înclinați capul persoanei;
  • Verificarea respirației: în momentul în care așezați obrazul între nas și gură puteți simți respirația persoanei pe obraz. Totodată, este important să observați mișcările pieptului (dacă se ridică și coboară). Acest lucru trebuie realizat timp de 5-10 secunde.

În cazul în care persoana nu mai respiră, atunci începeți manevra de respirație gură la gură. Deschideți căile respiratorii, strângeți nările și apropiați gura de cea a persoanei pentru a efectua două respirații succesive.

Care sunt tratamentele pentru insuficiența respiratorie

Tratamentul pentru insuficiența respiratorie diferă în funcție de tipul afecțiunii (cronică sau acută), cauză și severitate.

Un tratament benefic în tratarea insuficienței respiratorii este terapia cu oxigen, fiind folosite mai multe metode pentru a introduce oxigenul în corp:

– Ventilația prin mască;

– Ventilația non-invazivă cu presiune pozitivă care este realizată cu ajutorul unei măști conectate la un aparat de oxigen. Masca se poziționează peste nas și gură și menține căile respiratorii deschise în timpul somnului;

– Ventilație mecanică – se aplică în cazul în care nivelul de oxigen nu crește și este nevoie de cantități crescute de oxigen în căile respiratorii;

– Traheostomie pentru a furniza oxigen – se aplică în cazul în momentul în care căile respiratorii sunt blocate;

– Oxigenarea extracorporală arterio-venoasă cu membrană – se utilizează în cazul pacienților cu probleme severe. Mecanismul implică pomparea sângelui printr-un plămân artificial pentru a adăuga sânge și a elimina dioxid de carbon, înainte de a returna sângele în corp.

Medicamentele sunt folosite și ele pentru tratarea insuficienței respiratorii, în special pentru atenuarea simptomelor. Antibioticele, spre exemplu, se administrează pentru tratarea infecțiilor pulmonare bacteriene, cum ar fi pneumonia sau astmul.

Întrebări frecvente:

Q: Ce este insuficiența respiratorie hipoxemică?

A: Insuficiența respiratorie hipoxemică este un tip de insuficiență respiratorie acută și apare în momentul în care nu există suficient oxigen în sânge.

Q: Ce înseamnă insuficiența respiratorie hipercapnică?

A: Insuficiența respiratorie hipercapnică înseamnă că în sânge există prea mult dioxid de carbon și nivelul de oxigen este aproape de normal.

Surse: webmd.commayoclinic.orgmedicalnewstoday.comnhs.co.uk.

Programează-te telefonic sau completează formularul de contact