Desfășurarea primei ședințe în cabinetul unui psiholog este o etapă importantă pentru parcursul pacienților care se confruntă cu tulburări psihologice. Din cauza presupozițiilor și implicit a unei frici legate de împărtășirea vieții personale, pacientul poate experimenta la început o reticență față de consultul de specialitate. Există tendința de a amâna o asemenea întâlnire cu specialistul sau chiar de a o înlocui cu discuții realizate în compania unui prieten apropiat, întrucât pacientul simte că rămâne în zona sa de confort.
Deși discuțiile amicale pot aduce un beneficiu pacientului, acestea nu înlocuiesc intervenția psihologului. Pacientul trebuie să înțeleagă că amânarea continuă a întâlnirii cu specialistul nu va face decât să agraveze tulburările cu care se confruntă. În timp, creierul va elimina mai mulți hormoni precum cortizol sau adrenalină ce vor afecta starea generală de sănătate și calitatea vieții pacientului.
Articol realizat cu ajutorul dnei. Raluca Ioniță – psiholog clinician specialist si psihoterapeut cognitiv comportamental.
Cum trebuie să te pregătești pentru întâlnirea cu un psiholog
Pregătirea pentru prima întâlnire cu un psiholog nu este deloc complicată. Sunt doar câteva aspecte esențiale recomandate, de care poți ține cont pentru o primă vizită:
- Realizarea unei liste de întrebări, cum ar fi durata medie a tratamentului, resurse bibliografice despre problema întâmpinată, alte curiozități;
- Pregătirea unui jurnal cu cele mai importante evenimente din viața pacientului, atât cele pozitive, cât și cele negative;
- O listă cât se poate de sinceră, fără inhibiții, cu obiectivul pe care pacientul dorește să îl atingă în ședințele de terapie;
- O atitudine deschisă față de sugestiile terapeutului;
- Dacă pacientul urmează medicație psihistrică, este indicat să discute cu psihologul acest aspect în vederea creșterii aderenței la tratament medicamentos și menținerea acestuia;
- Realizarea unui caiet special dedicat observațiilor și ideilor obținute în timpul ședinței.
Cum se desfășoară o ședință în cabinetul psihologului
Prima ședință ar putea să înceapă cu aprecierea oferită de psiholog pentru curajul de a apela la ajutor specializat, acest pas oferind încredere pacientului. Pe lângă prezentările de rigoare, psihologul poate iniția o discuție despre aspectele administrative ale întâlnirilor, precum programul de lucru al pacientului sau programarea ședințelor, care să ajute la acomodare.
Ulterior se adresează un set de întrebări de bază, în urma căruia psihologul poate să cunoască mai bine pacientul și contextul tulburărilor sale. Exemple de întrebări sunt legate de contactul cu un astfel de mediu (dacă este prima oară într-un cabinet sau nu), ce așteptări există sau explicarea diferențelor între un psiholog, psihoterapeut și psihiatru.
Se explică în continuare pacientului regula confidențialității și anume că absolut tot ceea ce se discută în cabinet este strict confidențial. Pacientul însă, dacă dorește să împărtășească informațiile primite în urma ședințelor cu cineva apropiat, o poate face.
În urma unui dialog menit să aducă pacientul într-o stare confortabilă, se pot adresa întrebări legate de motivul întâlnirii cu un psiholog sau justificarea momentului ales pentru realizarea primei ședințe. De asemenea, se va verifica dacă există anumite întrebări pe care dorește să le evite în timpul ședinței. Chiar dacă pacientul nu poate defini clar stările sau cauzele acestora, psihologul va ajuta la identificarea lor.
După cunoașterea situației pacientului, psihologul va realiza alături de acesta un plan terapeutic, cu obiective clare pentru rezolvarea tulburările manifestate.
Alte surse: www.webmd.com