Blog

Ce tratează medicul cardiolog? Lista afecțiunilor cardiovasculare și cinci semne că ai probleme cu inima

medicul cardiolog cardiologie

Cardiologia, ramură a medicinii, se ocupă de funcționarea sistemului cardiovascular și studiază, de asemenea, schimbările hormonale în organism pentru mușchiul inimii. Printre afecțiunile cardiovasculare se numără efecte cardiace congenitale, boala coronariană/cardiopatia ischemică, insuficiența cardiacă, bolile cardiace valvulare și tulburările de ritm cardiac. 

Ce tratează medicul cardiolog

Medicul cardiolog se ocupă de prevenirea, tratarea și vindecarea bolilor cardiace. Printre cele mai grave afecțiuni care pot apărea la un pacient se enumeră:

– Atacul de cord;

– Atacuri de angină (dureri în jurul inimii din cauza insuficienței alimentării cu sânge);

– Cardita (inflamație a diferitelor părți ale inimii);

– Insuficiență cardiacă;

–  Tromboza și tromboflebita (blocarea vaselor de sânge);

– Anevrism;

– Aritmie – bradicardie: ritmul cardiac este încetinit, tahicardie – ritmul cardiac este accelerat și poate apărea un blocaj temporar al inimii.

Cinci semne că ai probleme cu inima

Cel mai frecvent semn că aveți probleme cu inima este disconfortul toracic. Acesta se manifestă în momentul în care o arteră devine blocată sau ați suferit un atac de cord. Este o senzație de strângere sau presiune în piept. Durerea are loc timp de câteva minute și se poate întâmpla când sunteți în repaus sau când faceți o activitate fizică.

Un alt semn că suferiți o boală cardiacă este greața sau durerea de stomac. Unii oameni pot manifesta aceste simptome chiar în timpul unui atac de cord și pot vomita. Femeile sunt mai predispuse să aibă acest tip de simptome decât bărbații. 

Amețeala reprezintă un alt posibil semn în ceea ce privește o boală a inimii. Se manifestă brusc și veți simți, de asemenea, disconfort în piept sau dificultăți de respirație.

Problemele legate de inimă se pot manifesta și în momentul în care pacientul se simte epuizat. Factorul epuizării are loc brusc în timpul unei activități fizice (de exemplu: urcatul scărilor). Epuizarea extremă poate fi un semn al bolilor de inimă, în special la femei.

Un al cincilea semn care indică o posibilă problemă a inimii este sforăitul. Cel care sună ca o gâfâială sau o sufocare poate fi un semn de apnee în somn. Aceasta se manifestă când vă opriți din respirație pentru scurte momente, de mai multe ori pe timp de noapte, în timp ce încă dormiți. Acest lucru pune un stres suplimentar asupra inimii.

Lista afecțiunilor cardiovasculare

Există mai multe tipuri de boli de inimă, fiecare dintre ele având propriile simptome. Schimbările în stilul de viață și medicamentele pot aduce o îmbunătățire substanțială în ceea ce privește starea de sănătate a pacientului. În continuare vă prezentăm o listă cu afecțiunile cardiovasculare:

Boala arterială coronariană – este cea mai frecventă problemă cardiacă.  În cazul bolii coronariene este posibil să apară blocaje în arterele coronare – vasele care alimentează inima cu sânge. Acest lucru poate duce la o scădere a fluxului de sânge către mușchiul cardiac, împiedicându-l să primească oxigenul de care are nevoie. Boala poate provoca dureri în piept sau poate duce chiar la un atac de cord. Factorii de risc ar fi: genetica, tensiunea arterială ridicată, obezitatea, fumatul sau stresul.

Aritmii cardiace – se întâmplă în momentul în care pacientul are bătăi de inimă neregulate. Acestea apar ca urmare a unei probleme cardiace.

Insuficiență cardiacă – inima nu pompează sânge la fel de bine cum ar trebui pentru a satisface nevoile organismului. Este cauzată de boala coronariană, dar se poate întâmpla și pentru că pacientul ar avea o boală tiroidiană, tensiune arterială ridicată sau o boală a mușchiului cardiac.

Boala valvei cardiace – inima are nu mai puțin de patru valve care se deschid și se închid pentru a direcționa fluxul sanguin în cele patru camere ale inimii, în plămâni și în vasele de sânge. Această boală afectează una dintre valve, care nu se va deschide și închide corect.

Boala pericardică – este afecțiune a sacului care înconjoară inima. Una dintre cele mai frecvente boli este pericardita sau inflamația pericardului. Aceasta este cauzată, de obicei, de o infecție cu un virus, de boli inflamatorii, cum ar fi lupusul sau artrita reumatoidă, fie de o leziune a pericardului.

Cardiomiopatie – boală a mușchiului cardiac sau miocard. Acesta se întinde, se îngroașă sau devine rigid. Inima nu mai are forța necesară pentru a pompa bine sânge. Există multe cauze posibile ale bolii, inclusiv afecțiuni cardiace genetice, reacții la anumite medicamente sau toxine (cum ar fi alcoolul) și infecții de la un virus.

Boli cardiace congenitale – apar în special la bebelușii care se află încă în uter. Anomalia cardiacă duce uneori la probleme imediat după naștere, dar alteori nu există niciun simptom până când nu devii adult. La unii bebeluși, un mic vas de sânge cunoscut sub numele de „ductus arterial” nu se închide la naștere așa cum ar trebui. Când se întâmplă acest lucru, o parte din sânge se scurge înapoi în artera pulmonară, ceea ce pune presiune asupra inimii.

Surse: webmd.com, mayoclinic.org