Blog

Ce este pneumologia | Cu ce se ocupă medicul pneumolog

pneumologia

Medicina a evoluat în ultimele decenii, iar fiecare specializare are un rol important pentru sănătate. În acest articol îți prezentăm detalii despre pneumologie, care este rolul acesteia în medicină și care este rolul unui medic pneumolog.

Pneumologia, una dintre cele mai importante ramuri ale medicinei moderne, studiază plămânii, însă aparatul respirator este compus și din plămâni, bronhii și pleură. Enayati Medical City oferă servicii și consultații cu ajutorul unor specialiști de top, care te vor trata în cazul în care te confrunți cu una dintre afecțiunile menționate în continuare.

Ca orice specialitate, pneumologia are diferite boli cu care se confruntă pacienții, în momentul în care apelează la un medic pneumolog. Astfel, bolile pulmonare sunt împărțite în trei categorii, în funcție de organele afectate ale pacientului. Prima categorie se referă la afectarea căilor respiratorii, iar aici amintim boli precum astmul, emfizemul și bronșita. Aceste boli se manifestă prin dificultăți respiratorii.

În a doua categorie descoperim afecțiunile țesutului pulmonar, cum ar fi fibroză pulmonară și sarcoidoză. Acestea provoacă deteriorarea țesutului pulmonar și pacientul se va confrunta cu cicatrici sau inflamare. Practic, oxigenul din plămâni se diminuează când pacientul suferă de această boală pulmonară.

A treia categorie se referă la afecțiuni ale circulației pulmonare care sunt reprezentate de vasele de sânge de la nivelul plămânilor. Se pot produce inflamații, cicatrici sau coagulare.

Cu ce se ocupă medicul pneumolog?

În cazul afecțiunilor pulmonare, medicii pneumologi se preocupă de prevenție, diagnostic și tratament pentru afecțiuni ale aparatului respirator. Pneumologii pot realiza diferite investigații ca să ofere la final un diagnostic corect. De asemenea, medicii vor ține cont de un plan de tratament în conformitate cu istoricul medical al pacientului.

La Enayati Medical City beneficiezi de un pachet de consult și analize complete. Medicii clinicii sugerează, de obicei, pacienților să vină cât mai repede la un consult pentru a afla din timp diagnosticul bolii. Va urma un proces riguros de vindecare, fiindcă afecțiunile pulmonare pot provoca inclusiv decesul pacientului, în cele mai nefericite cazuri.

În cazul medicului pneumolog, acesta poate sugera pacientului să efectueze următoarele analize:

– recoltarea probei de sânge arterial pentru urmărirea nivelul PH-ului din sânge, oxigen și dioxid de carbon;

– analize de sânge complete;

– biopsii la nivelul plămânilor pentru a stabili dacă există sau nu prezența unei forme de cancer;

– pneumologii recomandă și spirometria, care stabilește starea căilor respiratorii;

– se poate apela la analize de frotiu pentru a detecta existența unor posibile infecții;

Medicul pneumolog mai poate recomanda și: radiografiile toracice (analizează structura pulmonară) și tomograful (prezintă în detaliu structura aparatului respiratoriu). De asemenea, există posibilitatea ca pacientul să sufere de o boală a inimii, iar aici se recomandă o cardiogramă (se va urmări ritmul cardiac), dar și investigații privind posibile tulburări de somn.

Cum poți evita problemele pulmonare

Pacienții pot evita astfel de afecțiuni dacă renunță la fumat, evită expunerea la particule dăunătoare și merg cât mai des la un consult de specialitate. Este foarte important de știut că trebuie să apelăm la medicul pneumolog din timp, pentru a evita eventualele tratamente sau depistarea bolii într-un stadiu avansat.

Medicii pneumologi sunt persoane de încredere la care pacienții pot apela încă de la primele simptome. Ei vor oferi îndrumare încă de la primul consult către direcția potrivită pentru a evita agravarea bolii și a menține pacientul sănătos. La Enayati Medical City găsiți medici pregătiți la cel mai înalt nivel care vă pot ajuta în depistarea timpurie a bolilor pulmonare.

Surse:

Dr. Cristina Gică

webmed.com, mayoclinic.com