În mod frecvent, atunci când pacienții întâmpină probleme de ordin psihic sau emoțional, concretizate în comportamente sau obiceiuri incontrolabile și greu de depistat din punct de vedere al cauzei, este recomandat un consult la medicul specialist.
Totuși, în anumite cazuri primirea unei astfel de recomandări poate stârni reacții negative din partea pacientului, asociate din cauza lipsei de informare și de înțelegere a celor două specializări.
Psihologia și psihiatria se concentrează pe un domeniu comun, însă abordează probleme și cauze diferite din viața pacientului. Spre deosebire de psiholog care se ocupă de dezechilibre psihice ușoare, psihiatrul este medicul avizat pentru stabilirea unui diagnostic și a unui plan de tratament pentru tulburări avansate.
Articol realizat cu ajutorul dnei. Raluca Ioniță – psiholog clinician specialist si psihoterapeut cognitiv comportamental.
Psihologul: ce presupune un consult și care sunt tulburările vizate
Din punct de vedere al activității profesionale, psihologul nu prescrie medicamentație. Acesta are o pregătire umanistă, fără a deține titulatura de medic, iar rolul său constă în înțelegerea psihicului și în rezolvarea unor tulburări ușoare ale pacientului, reușind să pătrundă în conștient, subconștient și inconștient.
Tulburările abordate de către psiholog pot fi ușoare sau chiar severe (depinde de cazuri), dar totuși cele ușoare, dacă nu sunt tratate la timp pot da naștere unor boli de ordin neurologic, mintal sau chiar fiziologic. Gândurile și emoțiile, stimulate de percepții, credințe și înțelesuri pe care pacientul le-a dobândit despre viață sau sine, construiesc lumea sa interioară. Dacă toate aceste structuri au un fundament negativ, hormonii și substanțele chimice eliberate de creier și corp vor fi distructive, precum adrenalina și cortizolul în cantități excesive.
Psihologul lucrează cu propria imaginație a pacientului, cu înțelesurile pe care acesta le oferă și cu emoțiile resimțite. De asemenea, ajută la felul în care pacientul își folosește limbajul pentru a defini și înțelege realitatea, toate în ideea remodelării lumii interioare pentru sporirea gradului de adaptabilitate și a calității vieții.
Apelarea la ajutorul specializat al unui psiholog se poate face atât de persoane sănătoase care întâmpină dificultăți pe plan emoțional, cât și de persoane care suferă de mici tulburări psihice precum traume, frici, anxietate, nevroză, stres sau inteligență emoțională deficitară. Psihologul vine de asemenea în sprijinul celor care doresc dezvoltare în plan emoțional, fie intervine în completarea schemei de tratament a pacienților cu probleme psihiatrice.
Psihiatrul: ce tratează și când trebuie să apelezi la el
Spre deosebire de psiholog, psihiatrul este un absolvent al Facultății de Medicină, cu specializare în psihiatrie, formare care permite intervenția acestuia în diagnosticarea și chiar tratarea medicamentoasă a pacientului. În esență, rolul unui psihiatru constă în prevenirea, diagnosticarea, tratarea și reabilitarea persoanelor cu boli mintale.
În comparație cu tulburările abordate de psiholog, psihiatrul se ocupă de înțelegerea conceptelor psihologice, dar și a problemelor mult mai complexe de natură chimică, unde poate interveni cu medicamenție. Practic, psihiatrul nu numai că evaluează lumea interioară a pacientului, ci este cel care poate oferi diverse soluții de tratament, de la ședințe de consiliere sau psihoterapie, până la prescrierea rețetelor și realizarea unui plan de medicamentație.
Psihiatrul lucrează cu instrumente specifice de diagnosticare, înțelege neajunsurile chimice ale creierului și cauzele acestora, iar implicit caută să le trateze. În unele cazuri, medicul psihiatru necesită ajutorul psihologului clinician pentru precizarea diagnosticului pacientului (psihologul aplică inventare clinice care evaluează nivelul gradului de deteriorare a funcției cognitive, personalitatea, capacitatea de concentrare, de memorare etc.). De asemenea, prin acțiunile sale de combatere a bolilor mintale, psihiatrul realizează planul medicamentos atât pentru prevenire (dacă este depistată o problemă în stadiu incipient), cât și pentru reabilitare (dacă o problemă a avansat, dar poate fi încă tratată).
Apelarea la ajutorul specializat al unui psihiatru este recomandat la identificarea primelor semne ale bolilor mintale:
- – Delir;
- – Halucinații;
- – Schizofrenie;
- – Bipolaritate;
- – Tulburări de personalitate;
- – Depresie cronică.
Pentru rezultate semnificative, durabile, care să readucă sănătatea și echilibrul psihic al pacientului, se recomandă efortul comun al celor doi specialiști, psiholog și psihiatru, și o comunicare constantă între aceștia.
Alte surse: www.webmd.com