Blog

Cancerul la sân: cum să identifici simptomele?

Cancerul la sân este o boală care afectează milioane de persoane în întreaga lume, iar recunoașterea timpurie a simptomelor este deosebit de importantă pentru un tratament eficient. Acest articol te va ghida prin semnele de alarmă și modificările pe care trebuie să le urmărești, iar totodată îți va oferi informațiile necesare pentru a acționa rapid și a îți proteja sănătatea.

Ce este cancerul la sân?

Cancerul la sân, cunoscut și sub denumirea de „cancer mamar”, este o afecțiune medicală periculoasă, care apare atunci când celulele acestuia încep să se dividă și să crească într-un mod necontrolat, formând astfel o tumoră [1]. Această maladie nu se limitează la o anumită grupă de vârstă sau gen, ci poate afecta pe oricine, deși femeile sunt mai predispuse. Etiologia sau cauzele cancerului la sân sunt multiple și variază de la factori genetici la stilul de viață.

Există mai multe tipuri de cancer la sân, inclusiv carcinomul ductal invaziv, carcinomul lobular invaziv și cancerul inflamator al sânului [2]. Carcinomul ductal invaziv este cel mai comun tip de cancer la sân, reprezentând aproximativ 80% din toate cazurile de cancer la sân [3]. Carcinomul lobular invaziv și cancerul inflamator al sânului sunt mult mai rare, dar au un caracter agresiv și necesită tratament specific.

Cancerul la sân începe, de obicei, în celulele ductelor mamare sau în lobulii care produc lapte. Celulele canceroase pot invada țesuturile sănătoase din jur și pot migra la ganglionii limfatici sub braț. Odată ajunse acolo, ele se pot răspândi în alte părți ale corpului, un proces cunoscut sub numele de „metastază”.

Care sunt primele semne asociate cu tipul de cancer la sân?

Cancerul la sân poate prezenta unele semne vizibile în fazele sale inițiale. Modificările fizice ale sânului sau mamelonului pot fi un prim indiciu. Acest lucru poate include schimbarea formei sau dimensiunii sânului, retragerea (inversarea) mamelonului, iritații sau descuamări pe pielea sânului ori a mamelonului și înroșirea sau cojirea pielii în zona mamelonului sau a areolei [1].

Disconfortul în zona sânului poate fi un alt semn timpuriu de cancer la sân. Deși durerea la nivelul sânilor poate fi cauzată de o varietate de probleme și nu este întotdeauna un simptom al cancerului, este important ca femeile să fie conștiente de acest simptom posibil și să solicite consult medical la Oncologie dacă durerea persistă sau se agravează. Autoexaminarea sânilor poate juca un rol-cheie în detectarea timpurie a cancerului la sân. Femeile sunt încurajate să se autoexamineze lunar, imediat după menstruație. Aceasta ar trebui să includă observarea atentă a oricăror modificări ale sânilor sau ale mameloanelor, precum și căutarea oricăror noduli sau îngroșări.

Important de reținut! Orice semn sau simptom care persistă mai mult de două săptămâni sau orice modificare a sânilor observată pe durata autoexaminării ar trebui să fie un semnal de alarmă pentru a solicita un consult medical de specialitate.

Ce simptome pot indica un cancer la sân în stadiul avansat?

În ceea ce privește tipul de cancer la sân, simptomele asociate cu stadiile avansate sunt mai severe decât cele timpurii și este imperioasă identificarea acestora pentru a începe tratamentul corespunzător. Acestea includ [4]:

  • oboseala cronică;
  • pierderea în greutate neintenționată;
  • umflături sau noduli în zona axilei sau a gâtului;
  • modificările pielii pe sân sau mamelon;
  • dureri osoase;
  • dificultăți de respirație;
  • tuse persistentă.

Simptomele timpurii, cum ar fi modificările în forma sau dimensiunea sânului sau o umflătură la nivelul sânului, pot fi mai puțin evidente sau chiar absente în cazurile de cancer la sân în stadiu avansat. În timp ce simptomele timpurii pot fi mai subtile și adesea trecute cu vederea, simptomele stadiului avansat sunt, de obicei, mai severe și persistente. 

Cancerul la sân în stadiu avansat poate afecta aspectele de bază ale vieții de zi cu zi, de la activitatea fizică la somn, alimentație și starea emoțională. Pacienții diagnosticați cu această afecțiune pot opta pentru serviciile unui centru paliativ în București, unde au parte de o abordare integrată și personalizată, ce contribuie la gestionarea simptomelor și la oferirea unui suport optim în lupta împotriva cancerului.

Cum se diagnostichează cancerul la sân?

Diagnosticarea cancerului la sân implică:

  • screeningul pentru cancerul la sân. Acesta reprezintă o etapă de bază în procesul de diagnosticare și presupune o serie de teste care pot identifica prezența cancerului înainte ca simptomele să devină vizibile. Ecografia anuală sau mamografia pentru femeile cu vârsta peste 40 de ani este cel mai frecvent folosit test de screening, având capacitatea de a detecta modificări ale țesutului mamar înainte ca medicul sau pacienta să le poată simți;
  • există și alte metode de diagnostic, precum ecografia și rezonanța magnetică. Ecografia mamară este utilizată pentru a distinge între chisturi (umplute cu lichid) și tumori solide. În cazurile în care rezultatele altor teste nu sunt concluzive sau atunci când medicii au nevoie de mai multe informații despre tumoare, poate fi utilizată rezonanța magnetică;
  • biopsia. Aceasta este o procedură în care se extrage o cantitate mică de țesut sau celule pentru examinare microscopică. Examenul histopatologic este singura metodă definitivă de a stabili dacă celulele sunt canceroase.

Procesul de diagnosticare are loc într-o policlinică cu specialități multiple și imagistică. După ce s-a confirmat diagnosticul de cancer la sân, următoarea etapă este stadializarea. Procesul de stadializare determină cât de mult s-a răspândit cancerul și ajută la stabilirea tratamentului cel mai eficient. Stadializarea se bazează pe mărimea tumorii, pe numărul de ganglioni limfatici afectați și pe prezența sau absența metastazelor.

În ce constă tratamentul pentru cancer de sân?

Tratamentul pentru cancerul la sân este complex și personalizat, bazându-se pe mai mulți factori, inclusiv pe tipul și stadiul cancerului, sensibilitatea la hormoni, vârsta pacientei și preferințele personale. Opțiunile de tratament pot include chirurgia, radioterapia, chimioterapia, terapia hormonală și terapia țintită [1]-[2]-[4].

Îngrijirile paliative joacă un rol important în managementul cancerului la sân, mai ales în stadiile avansate ale bolii. Îngrijirile paliative pot fi oferite în paralel cu tratamentele curative, ajutând la reducerea stresului și la gestionarea efectelor secundare ale tratamentelor anticanceroase

Disclaimer: Informațiile prezentate în acest articol despre identificarea simptomelor cancerului la sân sunt destinate scopurilor educative și nu trebuie folosite ca substitut pentru sfatul medical profesionist. Dacă observi oricare dintre simptomele descrise sau ai îngrijorări legate de sănătatea ta, este imperativ să consulți un medic specialist.

Bibliografie: 

  1. “Breast Cancer.” Www.who.int, www.who.int/news-room/fact-sheets/detail/breast-cancer;
  2. Cleveland Clinic. “Breast Cancer: Causes, Stage, Diagnosis & Treatment.” Cleveland Clinic, 25 Sept. 2023, my.clevelandclinic.org/health/diseases/3986-breast-cancer;
  3. Cleveland Clinic. “Invasive (Infiltrating) Ductal Carcinoma: Grades, Treatments & Prognosis.” Cleveland Clinic, 29 Nov. 2021, my.clevelandclinic.org/health/diseases/22117-invasive-ductal-carcinoma-idc;
  4. “Metastatic Breast Cancer.” Www.hopkinsmedicine.org, 22 Apr. 2022, www.hopkinsmedicine.org/health/conditions-and-diseases/breast-cancer/metastatic-breast-cancer.

Sursă poză: shutterstock.com

Programează-te telefonic sau completează formularul de contact